przedawnienie pożyczki bankowej

• Autor wątku Autor wątku molly79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

molly79

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Witam,
w 2008 roku wzielam pozyczke z banku, przez rok spłacałam.moja sytuacja materialna pogorszyła się i w związku z tym przestałam spłacać. z banku w tym czasie nie dostawałam zadnych upomnień i telefonow. wczoraj dostałam wezwanie do zapalty calosci kwoty zadluzenia. czy ten dlug ulegl już przedawnieniu skoro minelo już prawie cztery lata od ostatniej wpłaty ?
dziekuje za odpowiedz

Przedawnienie następuje po 10 latach. Terminy liczy się od momentu wymagalności roszczenia.

Generalna zasada prawa cywilnego, mająca zastosowanie do zdecydowanej większości długów, stanowi zgodnie z dyspozycją art. 118 Kodeksu cywilnego, że długi przedawniają się, co do zasady po 10 latach. Krótszy termin przedawnienia długów wynosi 3 lata i jest przewidziany dla świadczeń okresowych oraz dla świadczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej. Zasada z art. 118 Kodeksu cywilnego nie ma zastosowania do terminów przedawnienia przewidzianych w odrębnych regulacjach, jak choćby w przepisach Kodeksu cywilnego, dotyczących poszczególnych umów, i tak roszczenia:
z tytułu umowy sprzedaży pomiędzy profesjonalistami, przedawniają się po 2 latach;
z umowy o dzieło - po 2 latach;
z umowy najmu przedawniają się po roku;
z umowy rachunku bankowego przedawniają się po 2 latach;
z umowy zlecenia przedawniają się po 2 latach;
z umowy przewozu przedawniają się po roku;
z umowy przewozu między przewoźnikami przedawniają się po 6 miesiącach;
z umowy spedycji przedawniają się po 6 miesiącach;
z umowy ubezpieczenia przedawniają się po 3 latach;
z umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej przedawniają się po 3 latach, lecz nie później niż po 10 latach od momentu dowiedzenia się o szkodzie;
z umowy składu przedawniają się po roku;
wekslowe przeciwko akceptantowi przedawniają się po 3 latach od dnia płatności weksla;
posiadacza weksla przeciw indosantom i wystawcy przedawniają się po roku od dnia protestu, a w przypadku zastrzeżenia „bez kosztów” przedawniają się po roku licząc od dnia płatności;
indosantów między sobą i przeciw wystawcy przedawniają się po 6 miesiącach, od dnia w którym indosant wykupił weksel, albo w którym sam został pociągnięty z weksla do odpowiedzialności sądowej.

czy dobrze rozumiem, że roszczenia z tytułu nie uregulowanego czynszu za mieszkanie, również przedawniają się po roku?

Radek1975 napisał:
Krótszy termin przedawnienia długów wynosi 3 lata i jest przewidziany dla świadczeń okresowych oraz dla świadczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej.

No i sam sobie odpowiedziałeś :)

Ale jeszcze jakbyś nie wiedział dodam o co chodzi...

Roszczenie banku o zwrot kredytu ma związek z prowadzeniem działalności gospodarczej przez bank. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia dla roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej wynosi trzy lata (art. 118 Kodeksu cywilnego). Nie ma przy tym znaczenia, kim był kredytobiorca - przedsiębiorcą czy konsumentem.

Ostatnia edycja:
Przez umowę najmu wynajmujący zobowiązuje się oddać najemcy rzecz do używania przez czas oznaczony lub nie oznaczony, a najemca zobowiązuje się płacić wynajmującemu umówiony czynsz.

Jednakże zgodnie z art. 117 Kodeksu cywilnego z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, roszczenia majątkowe ulegają przedawnieniu. Po upływie terminu przedawnienia ten, przeciwko komu przysługuje roszczenie, może uchylić się od jego zaspokojenia, chyba że zrzeka się korzystania z zarzutu przedawnienia. Jednakże zrzeczenie się zarzutu przedawnienia przed upływem terminu jest nieważne.

Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.

Radku proszę, abyś następnym razem, przed udzieleniem BŁĘDNYCH odpowiedzi, zapoznał się z komentarzami, orzeczeniami lub co lepsze SETKAMI podobnych postów na forum tworzonych przez prawników.

czyli rozumiem ze sprawa mojego kredytu jest przedawniona ?

Zgodnie z prawem (orzeczenie, które kiedyś tysiąc razy cytowano na forum) wymagalność całości powstaje najpóźniej z dniem, kiedy bank winien wypowiedzieć umowę i wskazać termin do spłaty. Najczęściej jest to po braku spłaty dwóch kolejnych rat. Przyjmując, że do końca 2009 spłacałaś, następnie w 2010 roku niczego nie spłaciłaś, to należność była wymagalna najpóźniej na koniec marca 2010 r. Więc na koniec marca 2013 r. przypadał osatni dzień terminu, w którym można było żądać spłaty bez narażenia się na zarzut przedawnienia.

Problem jednak może być taki, że ta umowa miała zabezpieczenia w postaci weksla, czy możliwości wystawienia bte. W takiej sytuacji obrona będzie możliwa, ale utrudniona.

Jeśli nie było żadnych zabezpieczeń wystarczy napisać do banku, że nie uznajesz roszczenia, gdyż jest ono przedawnione. W razie skierowania sprawy na drogę sądową podniesiesz ów zarzut.

Oczywiście przedawniona należność to należność istniejąca ze wszystkimi tego konsekwencjami. Istotne będzie to, że jesteś już pewnie wpisana do biku, a więc żadnego kredytu na 99,9% przez najbliższe 10 lat nie dostaniesz.

To może i ja się tutaj podepnę pod temat bo też związany z pożyczką
W 2004 roku wziąłem pożyczkę którą ktoś w połowie miał spłacić . Po roku mojego spłacania zaprzestałem spłacać aby druga osoba to robiła i jak się okazało nie spłaciła.
W dniu 05.04.2012 bank sprzedał dług do EOS 1 Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Niestandaryzowany Fundusz Sekurytyzacyjny.
Od 7 lat nie mieszkam w Polsce więc żadnych wezwań nie otrzymałem, chociaż mogły przychodzić na adres brata gdzie jestem zameldowany.
Czy sprawa jest przedawniona a jeśli tak w jaki sposób mogę składać wnioski :
- sprzeciw
- wniosek o przywrócenie terminu
- zażalenie ( skargę ) na nadanie klauzuli wykonalności

Dodam jeszcze że wg sprawy to wygląda tak:
Poleconego z sądu nikt nie odebrał.
Data wpłynięcia sprawy do sądu 09/01/2013
Doręczenie nakaz z dnia 10/01/2013
19/02/2013 Orzeczenie Zarządzenie o stwierdzeniu doręczenia

Jak więc widać sprawa odbyła się w styczniu.
Czy wnioski mają być pisane i wysłane przez stronę e-sądu??
Dziękuję za odpowiedzi i pomoc

Bartek

Wszystko opisaliśmy w stosownym wątku.
Do wniosków musisz załączyć dokumenty, co nie jest możliwe przez stronę esądu. Dlatego wysyałamy je pocztą.

tylko jeszcze ważne pytanie:
w Polsce będę dopiero w lipcu , czy skoro sprawa odbyła się w styczniu, wyrok się uprawomocnił czy nadal mogę składać te wnioski??
Zakładam że muszę złożyć wszystkie wnioski do punktu 3 opisanymi tutaj http://forumprawne.org/windykacja/1...ts-s-r-l-czy-przedawniony-78.html#post1865095

Czy jest jakiś określony termin na składanie tych wniosków ??

Dziękuję za odpowiedź

Radek1975 napisał:
Po 15 miesiącach :)
Swoją drogą, jak dajesz cytat, przynajmniej napisz skąd pochodzi :)

Kanas napisał:
Cytat:
Napisał/a Radek1975

Po 15 miesiącach
Tak, ale tylko wtedy jak wystosowano wezwanie do zapłaty, albo złożono reklamację. W innym przypadku rok.

Wezwanie do zapłaty otrzymujesz po kontroli więc dochodzą 3 miesiące.

Powrót