przedawnienie roszczeń

• Autor wątku Autor wątku wiosna1973
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiosna1973

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam.Sprawa dotyczy cyfrowego polsatu.Dnia 25-03-2015r otrzymalam postanowienie z esądu iż skutecznie wniosłam sprzeciw i sprawa zostaje przekazana do Sądu Rejonowego.Powód uważa,że pierwsza z faktur na podstawie której dochodzi swojego roszczenia to 7kwiecień 2012r. Powód dnia 23 września 2014r złożył pozew o zapłatę w Esądzie.Jak pisałam wcześniej skutecznie wniosłam sprzeciw.Teraz mam termin rozprawy i napisałam sprzeciw, powołując się na przedawnienie roszczeń, ale powód odpisał, że jest to z mojej strony błędne, bo pomyliłam daty.Juz sama nie wiem czy dalej bronić się, czy dac już spokój.Proszę o pomoc, dziękuję

wiosna1973 napisał:
dac już spokój.
Tak. Powód ma całkowitą rację. Faktura z kwietnia 2012 r., pozew wniesiony we wrześniu 2014 r. Za nic w świecie nie da się zmieścić 3 lat pomiędzy wskazanymi terminami.
Skąd w ogóle pomysł o przedawnieniu i czemu nie chcesz zapłacić dobrowolnie, tym samym znacznie zwiększając swój dług?

To zależy czy faktura wystawiona rzeczywiście za marzec/kwiecień 2012 czy po prostu wystawiona po kilku latach "aby się nie przedawniło".
Po drugie za co ta płatność? Abonament czy jakaś nota karna? Jeśli abonament - to czy jest umowa we wnioskach dowodowych. Jeśli nota karna - czy jest dowód na umowę i jakieś wypowiedzenie itp, coś co uzasadniałoby wystawienie tej noty.

wiosna1973 napisał:
pierwsza z faktur na podstawie której dochodzi swojego roszczenia
Wygląda na to, że tu po prostu nie był płacony abonament. Może założycielka wątku, we własnym interesie, zechce odpowiedzieć czy częścią roszczenia nie jest kara umowna?

Powrót