Przedawnienie się długu

• Autor wątku Autor wątku Marcin Zed
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
zahu napisał:
Best dodam że jest to dług za usługi telekomunikacyjne czy jest możliwość przedawnienienia takiego długu.
data wymagalności wierzytelności a data złożenia pozwu do Sądu? - podstawowe pytanie, aby odpowiedzieć z jakąś dokładnością,

A, chodzi Ci o pierwszy nakaz. A to w porządku, mogło już wtedy być przedawnione.

Czyli mam rozumieć że po upływie 3 lat od nakazu zapłaty może być dług przedawniony? bo był tylko jeden nakaz zapłaty.

To czyli odkąd mam liczyć lata przedawnienia długu od sprzedaży przez T-Mobile długu do Funduszu BEST.

Od dnia wymagalności roszczenia, którego do dziś nam nie podałeś. Wróżek tu nie ma. Mogło być przedawnione w dniu wniesienia pozwu już.

Z tego co pamiętam termin wymagalności roszczenia przypada na 2013 rok

W takim razie nie jest przedawnione. Przedawnienie należy liczyć od dnia ostatniej czynności przed komornikiem lub sądem.

Komornik już nie prowadzi tej sprawy tylko fundusz BEST, T-Mobile dług sprzedał w dniu 31.10.2017r do funduszu i czy właśnie od tej daty 31 pazdziernika 2017 mam wyliczyć okres przedawnienia?

Racja, od lipca zmienily sie przepisy, pisalem w biegu. Juz edytuje komentarz ;)
Edit: Już nie ma opcji, prosiłbym więc moderatora o edycję.

SYphar ale termin zaczął bieg przed wprowadzeniem zmian. Nie będzie więc biegł po staremu?

Przepisy przejściowe określają, że należy przyjąć ten z dwóch terminów, który jest korzystniejszy dla dłużnika.

Powrót