Przedawnienie sprawy o wykroczenie

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Guest

Mam pytanie kiedy umarza się postępowanie o wykroczenie.Zostałem ukarany mandatem 100 zł , którego nie przyjąłem.Był to mandat za podjechanie samochodem po niedysponowaną żonę pod własny dom.Jakiś dowcipniś postawił zakaz ruchu przy dojeździe pod mój blok.Na całym osiedlu taki znak jest ustawiony tylko przy tym bloku. Codziennie ten zakaz jest łamany wielokrotnie przez : rowerzystów czy też samochodami :PUG,meblowymi,instalatorów, właścicieli itp. W ogóle zostałem zatrzymany chyba nieprawidłowo bo przez patrol pieszy bez lizaka poprzez zaświecenie latarką po oczach.Do tej pory(2 miesiące) nie zostałem przesłuchany.w charakterze podejrzanego.

[cytat="Artur Basiński"]Mam pytanie kiedy umarza się postępowanie o wykroczenie.[/cytat]

[cytat="KW"]Art. 45.
§ 3. Orzeczona kara lub środek karny nie podlega wykonaniu, jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata.[/cytat]

[cytat:20tbuc05]
Zostałem ukarany mandatem 100 zł , którego nie przyjąłem
[/cytat:20tbuc05]
W takiej sytuacji przedawnienie karalności następuje:
art. 45 § 1 Kodeksu Wykroczeń - Karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu.

Powrót