Przedawnienie sprawy , zajęcie wierzytelności bez uprzedzenia i renta socjalna.

• Autor wątku Autor wątku bibelew
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bibelew

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie zwracam się do państwa z ogromną prośbą o poradę :

Mam rente socjalną i żadnego majątku.
Dług w T-mobile : 7 tysięcy plus odsetki 17tysięcy.

Sądowy nakaz zapłaty jest z roku 1999r.
z klauzulą wykonalności : 1.03.2005r.
W przeciągu ostatnich 10 lat nie dostałem żadnego wyroku , żadnej informacji od komornika o egzekucji ani tym podobnych rzeczy dotyczących tej sprawy.
Nagle w jednej kopercie otrzymałem to wszystko plus informacje o zajęciu wierzytelności zanim zdążyłem cokolwiek wyjaśnić!

Dostałem od komornika wystawione jednego dnia :

-żądanie udzielenia wyjaśnień ( do udzielenia informacji niezbędnych do prowadzenia egzekucji )
-zawiadomienie dłużnika o wszczęciu egzekucji
dokument
-o zajęciu wierzytelności dłużnika należne mu od :

Naczelnika Urzędu Skarbowego
z tytułu zwrotu nadpłaty podatku dochodowego na rok 2015 i kolejne do odwołania nadwyżki podatku VAT naliczonego nad należnym do zwrotu dla podatnika za poprzedni i biezacy okres rozliczeniowy i kolejne okresy VAT do zwrotu dla podatnia od materiałów budowlanych orazwszelkich iinnych należności.
Oraz
-postanowienie :
przyznać wierzycielowi reprezentowanemu przez radce prawnego koszty zastepstwa w postepowaniu egzekucyjnym w wysokosci 600zł oraz obciążyć nimi dłużnika.
(???)

Napisałem pozew o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa przez zawieszenie postępowania egzekucyjnego
ponieważ , należy uznać iż doszło do przedawnienia roszczenia będącego przedmiotem egzekucji.
Tytuł wykonawczy stanowi nakaz zapłaty wydany 30 wrzesnia 1999r przez sąd rejonowy.

ale
W ramach postepowania komornik dokonał zajęcia wierzytelności należnych od Naczelnika Urzędu Skarbowego.

Moje pytanie brzmi : czy może zająć te 25% z renty socjalnej ,
czy tylko jak wyżej wymienione z tytułu zwrotu nadpłaty (...) ?

w jakim czasie byłbym poinformowany o ewentualnym zajęciu z renty , skoro już jakieś należności zostały zajęte od urzędu skarbowego i taką informacje dostałem ?

czy miał prawo do zajęcia wierzytelności ?

Bardzo proszę o pomoc

na twoim miejscu złożyłbym pozew przeciw egzekucyjny z art.840 kpc w związku z art.125 kc, przy założeniu że w okresie od 1/03/2005r do 1/03/2015r nie było żadnej egzekucji komorniczej oraz spraw sądowych związanych z tą wierzytelnością.

Art. 125. § 1. Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, jak również roszczenie stwierdzone ugodą zawartą przed sądem albo przed sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzoną przez sąd, przedawnia się z upływem lat dziesięciu, chociażby termin przedawnienia roszczeń tego rodzaju był krótszy. Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenia okresowe należne w przyszłości ulega przedawnieniu trzyletniemu.

Powrót