Przedawnienie, sprzeciw od nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Bromba74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bromba74

Użytkownik
Odpowiedzi
71
Dostałam pismo z sądu z nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym. Pozew wniósł Trigon, chodzi o kredyt konsumpcyjny z 1996 roku (z BTE z 1999), 14 rat miesięcznych. Kredyt we WBC, cesja do GETINa, potem IDEA, potem kilka funduszy. Żadnych nakazów zapłaty po drodze. Dokumentów żadnych już nie mam, kredyt spłacałam z moją zmarłą 8 lat temu mamą.

Wysłałam w terminie sprzeciw i podniosłam zarzut przedawnienia. Teraz dostałam z sądu pismo, że w ciągu 7 dni muszę "uzupełnić braki formalne", czyli mam złożyć sprzeciw na formularzu urzędowym i wskazać czy zaskarżam pozew w całości czy w części.

Mam pewien problem z wypełnieniem rubryk:

7. zgłaszam zarzut - czy wpisanie "przedawnienie" wystarczy?

8. Żądanie zwrotu kosztów procesu - co mam tu wpisać?

9. Uzasadnienie - co ja mam tu wpisać?
Że kredyt z 1996 i BTE są przedawnione?

10. Wnioski dowodowe - mam tu coś dołączyć? tylko co?

11. Czy powyżej zgłoszono wszystkie dowody? tak/nie
co mam zaznaczyć jeśli nic nie dołączam?

PS I czy muszę "przekreślać" puste rubryki?

Ostatnia edycja:
6. Zakres zaskarżenia nakazu lub wyroku zaocznego
- w całości*
- w części*(dokładnie określić zaskarżoną część żądania głównego lub ubocznego – np. z tytułu odsetek)
tutaj skreślasz albo w całości lub w części,

7. Zarzuty i wnioski pozwanego
Należy przytoczyć zarzuty, które pozwany, pod rygorem ich utraty, powinien zgłosić przed wdaniem się w spór co do istoty sprawy.
- zgłaszam zarzut* :
- umowa pożyczki zawiera postanowienia sprzeczne z prawem w zakresie naliczonej prowizji i innych opłat,
- brak wyliczenia oraz rozliczenia kwoty głównej
- koszty procesu bezzasadne,
- przedawnienie roszczenia
- brak legitymacji czynnej jak i biernej powoda,

- zgłaszam inne wnioski* (wskazać jakie)
- wnoszę o oddalenie wszystkich wniosków dowodowych powołanych przez powoda,
- wnoszę o oddalenie wszystkich wniosków dowodowych zgłaszanych przez powoda na dalszym etapie postępowania jako spóźnione, na podst. art. 207 § 6 kpc.,
- wnoszę o oddalenie pozwu w całości jako bezzasadnego,
- wnoszę o obciążenie wszystkimi kosztami procesu powoda,
- wnoszę o przeprowadzenie rozprawy pod nieobecność pozwanego,
- wnoszę o uchylenie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym w całości,
- pozwany zastrzega sobie prawo do zgłaszania dalszych zarzutów nie zgłoszonych w sprzeciwie lub odpowiedzi na pozew w trakcie polemiki ze stroną powodową na dalszym etapie procesu,

8. Żądanie zwrotu kosztów procesu
1. wnoszę o zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów procesu według norm przepisanych,
2. wnoszę o zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych,
3. wnoszę o zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów pocztowych (korespondencji z sądem)

Gdzie z tym przedawnieniem, nie za szybko? Jeszcze cofną.

Powrót