Przedawnienie telekomunikacyjne, nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku ralphwest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kismen napisał:
1. Kto ponosi koszty ??? nie ma ani słowa w postanowieniu
2. skoro na stronie (EPU )( mój przedmówca miał taką informację o wycofaniu pozwu ) ja od dnia postanowienia 23.12 nie mam informacji że powód wycofał pozew czyli mogę fizycznie się szykować na sprawę ??
3. Skoro sprawa została skierowana do rozpoznania do Sądu Rejonowego ile czasu ma powód na wycofanie pozwu ?? i czy jeśli go wycofa muszę zostać o tym poinformowany ???

Ad.1. O tym będzie w wyroku, o ile dojdzie do sprawy.
Ad.2. Tak, możesz się szykować, aczkolwiek z zastrzeżeniem punktu 3.
Ad.3. Powód bez twojej zgody może wycofać pozew do chwili rozpoczęcia procesu. O ewentualnym wycofaniu pozwu na pewno zostaniesz poinformowany.

bardzo dziękuję za pomoc, a przy okazji- był u mnie dziś pan windykator, zamachał nakazem płatniczym i nie chciał uwierzyć, że firma wycofała pozew, z uśmiechem stwierdził, że musi wykonać telefon po czym po przeprowadzeniu rozmowy z "centralą" powiedział - no faktycznie- i zmył się z już mniej zadowoloną miną...:D

Witam, co oznacza data stwierdzenia prawomocności? W EPU mam taką adnotację w powyższej sprawie a przecież pozew został wycofany...

Witam.
Moje pytanie brzmi;
oczywiście dług w firmie raport, z 2004 roku więc przedawniony, żadnego kontaktu ze strony firmy raport ani sądu i nagle 29-03-2011 dostaje pomniejszone pobory o dosyć sporą kwotę, dzwonię do księgowej a ona na to że komornik wlazł mi na pobory. Po wielu telefonach i rozmowach z firmą raport i komornikiem dowiaduję się że była sprawa w e-sądzie, że podobno o wszystkim wiedziałem bo ktoś odbierał listy polecone co jest oczywiście nieprawdą, pan komornik nie jest w stanie powiedzieć mi kto odbierał listy. Reasumując o całej sprawie dowiaduję się dzisiaj po fakcie dokonanym, sprawa podobno odbyła się w październiku wyrok w grudniu i według nich jest wszystko OK, ale jak jest w rzeczywistości?
Jakie mam prawa , co mogę teraz zrobić, za miesiąc znowu zabiorą mi część wypłaty.

Uwaga to jest kontynuacja wątku zawartego na początku postu. Osoby mogące pomóc proszę o odpowiedź i pomoc.

Otrzymałem listem poleconym wezwanie do osobistego stawiennictwa na rozprawę w sądzie rejonowym po uprzednim złożeniu sprzeciwu w EPU.
treść :

"...przeciwko Imię Nazwisko o zapłatę oraz doręcza odpis pozwu z załącznikami zobowiązując do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty druku SP w 2 egzemplarzach w terminie 7 dni pod rygorem pominięcia"

dołączone zostały przez powoda brakujące dokumenty w postaci zaległych faktur oraz cesja wierzytelności.

Moje pytanie jest takie: czy składając wcześniej sprzeciw do EPU muszę go teraz ponownie złożyć do sądu rejonowego ? czy właśnie o to chodzi w zacytowanym wyrzej fragmencie ?
rozumiem też że termin 7 dniowy biegnie od daty otrzymania przesyłki poleconej na poczcie?

wszystkim którzy zechcą mi pomóc z góry serdecznie dziękuję :)

Dziękuję za pomoc uzytkownikowi "pomagam" wszystko zakończylo sie pozytwywnie jak na razie, sprawa się odbyla sędzia oddalił powództwo z racji przedawnienia. czekam na uprawomocnione orzeczenie sądu. pozdrawiam

Witam, w dniu dzisiejszym otrzymałam"miłą" pocztę - zajęcie wynagrodzenia za pracę, zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego o zapłatę należności oraz postanowienie o ustaleniu kosztów zastępstwa radcy prawnego w postępowaniu egzekucyjnym.
Czy ktoś mi może powiedzieć co to jest?
Zaznaczam, że przed otrzymaniem w/w pism, inne "miłe" pisma nie trafiały do moich rąk.
Czy mogę wnieść SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY ( w poprzednich postach było coś takiego)?
Nie mam pojęcia czego może dotyczyć postępowanie egzekucyjne. Tylko przeglądając fora internetowe natrafiłam na kilka wątków, które bardzo przypominają moją sytuację.
Wierzyciel :ULTIMO PORTFOLIO INVESTMENT (LUXEMBOURG) S.A.
Wymieniono tylko, że należność główna "tyle, a tyle", odsetki, koszty procesu (JAKIEGO?).
Jak mogę się dowiedzieć z jakiego tytułu zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne (jakieś niezapłacone faktury itp.)?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź

Witam,
Dzisiaj otrzymałam pismo z sądu "nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym" na kwotę 1677,09 w sprawie niezapłaconych faktur telefonicznych z lat 2002-2005 (jestem pewna, że w 2003 r. już mój telefon był wyłączony i żadnych faktur nie otrzymywałam) i muszę tą kwotę zapłacić firmie EOS Inwestment Poland. Czy istnieje możliwość, że moja sprawa jest przedawniona i nie muszę tego płacić. Może jest jakaś możliwość aby to odkręcić? Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuję.

Tak, przeczytaj pouczenie, przejżyj forum (temat występuje jakieś 4532 razy w tygodniu) i złóż sprzeciw.

Witam po ponad roku od umieszczenia informacji otrzymanej od Komornika Sądowego w Katowicach, dotyczącego sprzedaży mojego długu do Ultimo Portfolio Investment.
Pragnę opisać swoje doświadczenia z w/w firmą i Telekomunikacją Polską która ukradła mi pieniądze i niesłusznie sprzedała dług , którego nie było !
W dniu 23.11.2004 wypowiedziałam pisemnie umowę Telekomunikacji Polskiej na telefon stacjonarny. Powyższe mam potwierdzone na piśmie i tylko to mnie uratowało, że nie straciłam ok. 450,00 zł które sobie zażądał Komornik Sądowy w Katowicach.
Kancelaria za moimi plecami przeprowadziła postępowanie nie informując mnie o niczym.
W dniu 16.08.2011 byłam zdziwiona jak otrzymałam pismo o zajęciu moich poborów w zakładzie pracy.
Tylko moje szybkie działanie pozwoliło na zatrzymanie całej złodziejskiej procedury.
Mimo wszystko po roku tj. 03.10.2012 otrzymuję postanowienie (gdzie nadal nazwana jestem dłużnikiem) do zapłaty kosztów postępowania egzekucyjnego w wysokości 50,85 zł.
Pytam się , kto przeprosi moich przełożonych (w oczach których jestem dłużnikiem oddanym do windykacji) za niedopatrzenie osoby z T.P., która nie dołączyła pisma o likwidacji mojego nr telefonu, na skutek czego naliczano sam abonament i sprzedano mój dług którego nie było ?
Kto mnie przeprosi za całe to zamieszanie w którym musiałam brać udział ?
Wysłałam pismo do T.P. z opisaniem całej sprawy - ale chyba byli zbyt zajęci żeby na nie odpisać.

Powrót