Przedawnienie usługi internetowej

• Autor wątku Autor wątku Gajab
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gajab

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry!
Otrzymałam telefon z firmy windykacyjnej, która odkupiła mój dług od dostawcy Internetu. Nie miałam pojęcia o zadłużeniu, bo ze względu na przeprowadzkę umowę z tą firmą zakończyłam w połowie 2014r. Okazało się, że zostały naliczone jakieś dodatkowe opłaty, a monity przesyłane były na adres, pod którym już dawno nie mieszkałam. W rozmowie z Panem z firmy windykacyjnej zgodziłam się zapłacić dług, jednak po chwili ochłonęłam i zaczęłam sprawdzać terminy. Na różnych forach i stronach internetowych wyczytałam, że okres przedawnienia w takich przypadkach trwa 3 lata. Czy to prawda? Czy listy wysyłane na stary adres lub moja telefoniczna zgoda na uregulowanie długu przerwały okres przedawnienia? Jeśli nie, to co mogę teraz zrobić? Dług nie został jeszcze przekazany do sądu.

okres przedawnienia w takich przypadkach trwa 3 lata. Czy to prawda?
Prawda. Okres rozpoczyna bieg od dnia wymagalności.
Czy listy wysyłane na stary adres lub moja telefoniczna zgoda na uregulowanie długu przerwały okres przedawnienia?
Nie. Chyba że były listy z sądu w tej sprawie.
Jeśli nie, to co mogę teraz zrobić?
Przekazać wierzycielowi właściwy adres zamieszkania. Czekać i odbierać korespondencję.
Dług nie został jeszcze przekazany do sądu.
Skąd takie pewne informacje?

Informacje na ten temat mam od pracownika firmy windykacyjnej. Zadzwonił do mnie zaraz po odkupieniu długu, mówiąc m.in że chcą załatwić sprawę polubienia i jeśli zapłacę w określonym terminie, to sprawa nie trafi do sądu. Teraz domyślam się, że to nie kwestia ich dobrej woli, tylko przedawnienia długu. Wg dokumentów termin płatności fv minął w sierpniu 2014r.Czy dobrze rozumiem, że w tej chwili powinnam odmówić płatności, poczekać na oficjalne wezwanie i to na nie odpowiedzieć pismem z uzasadnieniem o przedawnieniu?

Powrót