przedawnienie w prawie karny niemiec

• Autor wątku Autor wątku arkadiusz sar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arkadiusz sar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam takie pytanie a mianowicie w 1998r otrzymalem w niemczech wyrok za paserke a takze grzywne z zamiennikiem na areszt 50 dni oczywiscie grzywny nie splacilem bo nie mialem jak i od tamtej pory nie jezdzilem do niemiec z tego co sie orientuje to po wejsciu do uni europejskiej zostalo to skasowane jednak teraz mam okazje wyjechac do niemiec do pracy legalnie i mam dylemat czy to jeszcze wisi nademna czy juz jest przedawnione nigdzie nie moge uzyskac informacji a nie wiem jak dziala prawo niemieckie wiem ze w polsce przedawnia sie praktycznie wszysto po 10 latach ale jak jest w niemczech nie wiem .Dlatego prosze o pomoc dodam ze wyrok otrzymalem w frankfurcie nad odra a przestepstwo bylo popelnione w furstenvalde z gory bardzo dziekuje

a dlaczego "oczywiscie grzywny nie zaplaciles"? To jest wlasnie takie durne krotkowzroczne postepowanie. Najpierw "mam to w d...." a potem "natrafila sie praca w Niemczech, co robic".

Zaplac grzywne dobrowolnie i bedzie po problemie

No takiej madrej odpowiedzi oczekiwalem widze ze mam doczynienia z amatorem poniewaz gdybym byl wstanie zaplacic ta grzywne to nie pytal bym sie o porade mam nadzieje ze trafi sie ktos madrzejszy i odp na moje pytanie

Ja chce sie tylko dowiedziec czy jest przedawnienie i po jakim czsie mija

arkadiusz sar
Sprawdz na przejściu granicznym czy jesteś na liście spytaj żołnierza sprawdzi w komputerze.

przeciez stacjonarne punkty kontroli granicznej sa zniesione w strefie Schengen, wiec jak on sie "zapyta zolnierza na granica", tam nikogo nie ma

Pogodniak
przeciez stacjonarne punkty kontroli granicznej sa zniesione w strefie Schengen, wiec jak on sie "zapyta zolnierza na granica", tam nikogo nie ma
Na przejściach granicznych można spotkać patrol wojskowy samochodowy podczas służby
po obu stronach granicy skąd to zdziwienie. Jeszcze WOP nie został rozwiązany

Tak, "mozna spotkac", ale rownie dobrze "mozna nie spotkac". Oczywiscie, ze wiem, iz straz graniczna nie zostala rozwiazana, ale ona dzis nie siedzi na bylych przejsciach granicznych

Witam,

przedawienie skazania w Niemczech zależy od wysokości i rodzaju kary. Grzywny przedawniają się po 3 albo po 5 latach w zależności od wsokości, 79 StGB.

Możliwe jednak, że w Pana przypadku bieg okresu przedawnienia się nie rozpoczął, albo uległ zatrzymaniu.

Na podstawie podanych przez Pana danych nie można więc stwierdzić, czy kara już się przedawniła.

moderacja- reklama

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót