Przedawnienie wyroku za jazde pod wpływem alkoholu

• Autor wątku Autor wątku aro1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aro1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam wszystkich.
W 2003 r spowodowałem wypadek drogowy i w 2004 r otrzymałem wyrok do odsiadki 1rok i 6 m-c pozbawienia wolności.
Wyrok ten jest prawomocny ale 2 razy go odroczyłem z powodu leczenia szpitalnego po całym leczeniu wyjechałem za granice gdzie przebywam do chwili obecnej.
I proszę was o pomoc w odpowiedzi po jakim czasie ta kara ulega przedawnieniu i czy liczy się od chwili zapadnięcia wyroku czy można by ją zawiesić.
Wypadek spowodowałem sam nikt na nim nie ucierpiał bo jechałem sam i uderzyłem w drzewo.
Proszę o pomoc i z góry dzięki.

no niestety umoczyłeś , po dwukrotnym okresie odroczenia Sąd pewnie wystawił już na ciebie polecenie osadzenia do ZK może być nawet europejski nakaz aresztowania lub list gończy . trzeba było od razu pisać o zawieszenie wykonania tej kary powołując się na leczenie, a teraz cóż powodzenia, ale na cuda nie licz

Tylko że nie chcieli zawiesić ani odroczyć dalej.
A czy jest jakiś okres konkretny po ktorym ta kara mija?

15 lat od chwili uprawomocnienia się wyroku.

Witam ponownie.
Jakiś czas temu oglądałem wiadomości w telewizji i był pokazany taki przypadek jak ja z podobnym wyrokiem gdzie zapali osobę po 9 latach i reporter powiedział żeby jeszcze rok więcej się ukrywał to by jego kara uległa przedawnieniu.
To w końcu jak to jest 10 czy 15 lat?

odpowiedź podał ci MMPM

ps.jesteś już dużym chłopcem ..:PP i powinieneś wiedzieć ,że w telewizji nie zawsze prawdę mówią...:P

A czy jest możliwość zawieszenia tego wyroku?

Powrót