Przedawnienie za przemyt papierosów

• Autor wątku Autor wątku pikolo12345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pikolo12345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam pyt czy istnieje coś takiego jak przedawnienie kary pieniężnej za przemyt papierosów.
Opiszę teraz całą sytuację w 1995r złapali mnie na przemycie paru sztang papierosów i wystawili mi na granicy kwit do zapłaty za papierosy+karę w sumie ok 500 marek.Od tamtej pory nigdy nie przyszło do mnie żadne pismo.
Teraz mam możliwość wyjazdu tam do pracy i moje pyt jest takie czy mogą mnie zatrzymać,czy po prostu cała sprawa się przedawniła i jest wykreślona z rejestru.Od tamtego czasu minęło 22 lata.

Ostatnia edycja:
To jest już przedawnione; zarówno samo ściganie, jeśli postępowania karnego nie było, a także wykonanie kary, jeśli było jakieś orzeczenie o karze. Przedanione jest także roszczenie o zapłatłę podatku wwozowego i cła. Wpis do niem. rejestru skazanych mógłby być dokonany tylko wówczas, jeśli toczyłoby się postępowanie karne przed sądem i jeśli byłoby wydane jakieś orzeczenie, tj. wyrok albo nakaz karny. Ale i takie byłyby już wykreślone, jeśli w ogóle zostałyby wydane.

Tak jak napisałem dostałem tylko kwit na granicy za papierosy , do domu żadne pismo o postępowaniu czy wezwaniu do zapłaty nie przyszło przez ten okres.

Ten kwit na 500,- DM wydany na granicy był pokwitowaniem przyjęcia tej kwoty jako zabezpieczenia na karę i koszty. Na granicy nie wydawali i nie wydają żadnych orzeczeń i decyzji, (np. wyroków, nakazów karnych, decyzji podatkowych itp.), lecz przekazują sprawę dalej. Ale to jest bez znaczenia, ponieważ w tej sprawie nastąpiło przedawnienie ścigania, a także (o ile jakieś niedoręczone orzeczenie zostało wydane) przedawnienie wykonanania.

Dzięki za odpowiedz to mnie uspokoiłeś.

Powrót