Przedawnienie za rachunki tel.

• Autor wątku Autor wątku Cobra1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Cobra1989

Cobra1989

Użytkownik
Odpowiedzi
216
Witam,

mam pytanie w następującej sprawie: mój zmarły w lipcu 2012 r. dziadek miał zarejestrowany na siebie telefon stacjonarny w TP S.A. (obecnie Orange) i nie regulował na bieżąco rachunków za telefon, stąd też jeszcze za życia dziadka pojawił się dług sięgający ok. 280 - 300 zł. Orange zostało poinformowane o zgonie dziadka w lutym 2013 r. przez mojego brata, który - podobnie jak ja i nasz kuzyn - odziedziczył wprost spadek po dziadku. Mieszkanie po dziadku zostało sprzedane, ostatnie wezwanie do zapłaty, jakie tam znaleźliśmy było z października 2014 r. Niestety, operator nie raczył się nawet z nami skontaktować, chociaż wysyłaliśmy pismo do nich listem poleconym w tej sprawie.

Czy ten dług już przedawnił się na dzień dzisiejszy? Rachunki - jako świadczenia okresowe, jeśli dobrze rozumiem - przedawniają się chyba po 3-ech latach? Od której daty liczyć bieg przedawnienia?

Bardzo proszę o radę i podanie jakiejś podstawy prawnej. Dzięki wielkie z góry :)

Cobra1989 napisał:
Czy ten dług już przedawnił się na dzień dzisiejszy? Rachunki - jako świadczenia okresowe, jeśli dobrze rozumiem - przedawniają się chyba po 3-ech latach? Od której daty liczyć bieg przedawnienia?

Tak, przedawniają się po 3 latach. Bieg przedawnienia liczy się dla każdej niezapłaconej faktury osobno (wg jej terminu płatności). Jeśli np faktura miała termin płatności na 20.02.2012 roku, to płatność przedawniła się 21.02.2015 roku.

Powrót