Przedawnienie zadluzenia.

• Autor wątku Autor wątku Kluba Violetta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kluba Violetta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Moi drodzy.

Mam pytanie dotyczace przedawnienia zadluzenia powstalego na wskutek podzialu majatku po rozwodzie malzenstwa.
Postanowienie o podziale majatku po rozwodzie zostalo wydane dnia 30.06.2011 roku. Nie wiem kiedy sie uprawomocnilo, nie mam tez odpisu z klauzula uprawomocnienia.
W owym postanowieniu zostala przyznana uczestnikowi sprawy kwota 41.913,00 zl.
przeznaczona do splaty przez wnioskodawczynie w ratach po 1.000 zl. miesiecznie wraz z ustawowymi odsetkami.

Jednakze wnioskodawczyni do dnia dzisiejszego nie zaplacila ani jednej raty, natomiast uczestnik zwlekal z postepowaniem komorniczym ze wzgledu na zla sytuacje finansowa wnioskodawczyni (bylo mu jej zal) bedac pewnym iz tego typu zadluzenia nie ulegaja przedawnieniu.
Jednakze ja jestem innego zdania. Wiem ze kazde zadluzenie jezeli nie jest egzekwowane ulega przedawnieniu.
Ale nie mam pojecia w jakim czasie.
Dlatego tez zwracam sie do was z owym pytaniem.

Serdecznie dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam.
Viola.

Ja mianowicie mam problem taki, że za młodu niestety nie myśląc racjonalnie wzięłam dwie pożyczki i teraz oczywiście co jest jak najbardziej zrozumiałe domagają się ich spłaty jednak wyczytałam gdzieś, że jest taka opcja jak przedawnienie aczkolwiek nie wiem jak się za to zabrać. Dostaję pisma ponaglajace splate z "kancelari prawnej" oraz "kruka" ale niestety nie jestem w stanie tego spłacić. Pożyczki były brane w Provident w 04-04-2008 oraz druga w banku AIG BANK POLSKA e dniu 23.07.2008 czy jest możliwość uniknięcia spłaty tego zadłużenia? Z tego co się orientuje to prawo przewiduje taką możliwość tylko jak mam się za to zabrać gdzie i jakie pismo mam wysłać?
Pozdrawiam i proszę o nie myślenie w negatywny sposób o mojej osobie

Zarzut przedawnienia podnosisz w sądzie.
Przeczytaj watki przyklejone w dziale windykacja. Masz wszystko podane na tacy.

Powrót