przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku darek 79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darek 79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam 26 miesiące temu przeprowadzałem remont mieszkania część materiałów na ten remont było ze sklepu w którym zawarłem ustną umowe z właścicielem ze zapłace w puzniejszym terminie
moja sytłacja finansowa jednak znacznie sie zmieniła i także pojawiły sie zaległości w splacie kredytu krótko mówiąc komornik wszedł na wypłate
ten sprzedawca jednak zgodził sie na platność w ratacz jednak dziś przyjechał po jak twierdzi całość i chce jeszcze prawie2000 niestety nie wiem nawet jaką kwote spłaciłem faktura najduje sie u sprzedawcy
mam w zwiąsku z tym pytanie czy tego rodzaju sprawy podlegają przedawnieniu i co zrobić jesli sprzedawca zgłosi sprawe do firmy windykacyjnej lub do komornika

darek 79 napisał:
witam 26 miesiące temu przeprowadzałem remont mieszkania część materiałów na ten remont było ze sklepu w którym zawarłem ustną umowe z właścicielem ze zapłace w puzniejszym terminie
moja sytłacja finansowa jednak znacznie sie zmieniła i także pojawiły sie zaległości w splacie kredytu krótko mówiąc komornik wszedł na wypłate
ten sprzedawca jednak zgodził sie na platność w ratacz jednak dziś przyjechał po jak twierdzi całość i chce jeszcze prawie2000 niestety nie wiem nawet jaką kwote spłaciłem faktura najduje sie u sprzedawcy
mam w zwiąsku z tym pytanie czy tego rodzaju sprawy podlegają przedawnieniu i co zrobić jesli sprzedawca zgłosi sprawe do firmy windykacyjnej lub do komornika

Roszczenia z umowy sprzedaży przedawniają się z upływem 2 lat. Liczy się to od terminu płatności, więc ogólnie być może roszczenie jest już przedawnione, a być może nie, jeśli sprzedawca wykaże, że termin zapłaty był późniejszy - wówczas przedawnienie biegnie właśnie od tego terminu zapłaty.

W kwestii uzupełnienia. Sprzedawca nie "zgłosi sprawy do komornika", może wnieść powództwo o zapłatę, Ty możesz wówczas bronić się zarzutem przedawnienia, jeśli nie wykaże sprzedawca, iż zgodziliście się na późniejszy termin płatności, to sąd uzna Twój zarzut. Jeśli będzie inaczej, to sprzedawca uzyska korzystny wyrok i dopiero z wyrokiem może udać się po pomoc komornika.

No chyba, że zna innych "komorników", wówczas poradzą sobie z Tobą bez wyroku, acz z maczugą;D

darek 79 napisał:
ten sprzedawca jednak zgodził sie na platność w ratacz ....... nie wiem nawet jaką kwote spłaciłem faktura najduje sie u sprzedawcy

Kiedy Pan przestał spłacac raty ?I do kiedy miał je Pan spłacać ?
Pytam, bo coś mi się wydaje,ze jednak nie nastąpiło przedawnienie.

Powrót