przedawnienie ??

• Autor wątku Autor wątku kaja88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaja88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie, na wstępie przepraszam, jeżeli odpowiedź na mój problem gdzies się znajduje na forum, jestem tu po raz pierwszy ..szukałam ale nie do końca potrafię znaleźć rozwiązanie.
W 2000 roku podżyrowałam koledze w pracy kredyt w kwocie 8 tys. Od tego okresu minęło 10 lat, w międzyczasie otrzymywałam pisma z banku, następnie od firm windykacyjnych. Nie spłaciłam nic, ponieważ mam bardzo małe zarobki. W tym tygodniu otrzymałam pismo z kancelarii adwokackiej z wezwaniem do natychmiastowej spłaty całości zadłużenia z odsetkami w wysokości 20 tys zł.
Straszą mnie tym, że "moja sprawa została włączona na listę spraw , w których kierowane będą wnioski do komorników o wszczęcie postępowania egzekucyjnego". Korespondencja przyszła listem zwykłym, właściwie mogła nawet do mnie nie dotrzeć. Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Przy moich zarobkach nie dostanę nigdzie kredytu w tej wysokości. Proszę o pomoc. Czy dzwonić do nich i prosić o rozłożenie tego na jakieś raty??? Jestem załamana, nie mój kredyt a czuję się jak złodziej.
Pozdrawiam i proszę o pomoc
Ania

Kiedy dług stał się wymagalny - kiedy miał być spłacony?

To później ... (Jeżeli w tym czasie nie była prowadzona żadna sprawa przed organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym ; nie były prowadzone mediacje w sprawie roszczenia ; ani też nie uznałaś roszczenia ... to doszło do przedawnienia - ten zarzut będziesz musiała podnieść, ponieważ sąd z urzędu tego nie zrobi.)

Pozdrawiam :cool:

Ostatnia edycja:
Nie pamiętam na ile lat był zaciągniety ten kredyt. Wydaje mi się że na trzy lata.
Dzięki za szybką odpowiedź
A.

Powrót