Przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku Kaszusza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaszusza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Mam pytanie odnośnie przedawnień kredytowych.... a więc sprawa wygląda następująco..

Moja babcia zmarła w 2004 roku. Nie było żadnych problemów aż do roku bieżącego..

Po 4 latach bank przysłał pismo iż moja mama ma zwrócić bankowi ok. 3000 zł z zaległości kredytu babci jako spadkobierca... ale sęk w tym iż żadnej sprawy spadkowej nie było bo nic po swej matce nie odziedziczyła....

Kiedy mama stwierdziła że nie zapłaci bo nie ma na to środków bank zwrócił się do jej siostry o spłatę długu strasząc firma windykacyjna i sprawa w sądzie.

Mam pytanie czy to możliwe po taki długim czasie aby bank się czegokolwiek domagał jak przez 4 lata nie dawał o sobie znać....

Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz...

Czy bank w ciągu tego czasu dochodził swych należności w Sądzie? (wobec babci lub spadkobierców?)

BTW: Dziedziczenie następuje z mocy prawa a nie na podstawie sprawy sądowej.

Nie nie było żadnej sprawy w sądzie...

Kaszusza napisał:
. ale sęk w tym iż żadnej sprawy spadkowej nie było bo nic po swej matce nie odziedziczyła....
.

Odziediczyła. Jezeli spadku się nie odrzuci w ciągu 6 miesięcy od dowiedzenia sie o smierci spadkodawcy, to dziedziczy się wszystko długi tez,

Jeśłi jesteś pewna że żadnego postępowania sądowego ani komorniczego w tej sprawie nie było (także przeciw babci) to możliwe więc że upłynął tu termin przedawnienia.

Warto jednak pamiętać, że zarzut przedawnienia Sąd uwzględnia nie z urzedu a jedynie na wniosek strony. Poza tym mimo przedawnienia dopuszczalne jest dobrowolne uregulowanie długu, więc może bank po prostu próbuje swego szczęścia.

Na miejscu spadkobierców babci skontaktowałbym się z bankiem i poprosił o więcej informacji.

Zgodnie z art. 118 kc ,, Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat 10, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej- 3 lata" Kredyt udzielony przez bank mieści prowadzonej przez niego działalności gospodarczej zatem termin przedawnienia wynosi 3 lata. Należy zwrócić uwagę czy termin przedawnienia nie został przerwany np. przez wniesienie sprawy do sądu. Jeżeli na kredyt ustanowiona była hipoteka to bank może zaspokoić się z niej mimo przedawnienia roszczenia głównego.
Zarzut przedawnienia nie jest brany z urzędu ale na wniosek strony

Witam!!!! Prowadziłam działalność gospodarcza i niestety narobiły się długi typu niepopłacone faktury po jakim czasie to się przedawnia ?

Nie da się udzielić jednej ogólnej odpowiedzi - dla różnych zobowiązań są różne terminy przedawnienia. Co do zasady przy działalności gospodarczej są to 3 lata.

Co to za długi?

faktury za towar i prasę prowadziłam kiosk ogólono spożywczy?

Powrót