przedawnienie ?

• Autor wątku Autor wątku ya-77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

ya-77

nakaz zapłaty -e sąd
sprzeciw -przedawnienie
pismo z sądu rejonowego o rozprawie
wysłanie sprzeciwu
teraz mam pytanie czy sprawa wyjaśni się na pierwszej rozprawie ?
i drugie pytanie czy jak nie jestem pewny czy przedawnienie naprawdę istnieje to napisać pismo do sądu ze uznaję dług ale proszę o rozłożenie na raty

Nie jest ważne, co napiszesz, udaj się na rozprawę i wyjaśnij własnymi słowami.

Musisz też wskazać okoliczności, które uzasadnią rozłożenie na raty. Czyli, że masz dochód, ale nie taki, aby to spłacić jednorazowo.

no ale moje zarzuty musi dostać też powód tak czyli na pierwszej rozprawie się nie skończy ???

może zaczne od poczatku
problem jest taki
pon koniec roku 2009 wziłem karte kredytową
w 2010 r w połowie zaczła juz dzwonić firma zeby zrówicił całośc zadłuzenia
w 2011r egzekucja komornicza umorzona w maju 2012r z umorzona przez komornika
w czerwcu nowa firma windykacyjna co sie okazło w lipcu wykipiła mój dług ? oddałą sprawę do e-sądu- odwołąłem się
czy okres przedawnienia mi nie przysłguje ?
ale czy odsetki tez może przejąc nowa firma jak przedawnienie mineło ale była te egzekucja komornicza ?
dziwne jest jeszcze to że nowy wierzyciel napisał w pozwie ze wpłąciłem po cesji 6zł na poczet zadłuzenia ale nic takiego nie miało miejsca ?
nie wiem teraz czy powstrzymywać dalej zarzut przedawnienia jak sprawa trafiła juz to sądu rejonowego czy napisać pismo jednak aby sad rozłożył zadłużenie na raty ?

Przedawnienie, to 10 lat od umorzenia egzekucji...

Więc o czym mowa...

Odsetki przysługują FW od wszystkiego za wyjątkiem kosztów sądowych i komorniczych z tej pierwszej sprawy.

Cofnąć sprzeciwu nie możesz.

to napisać do sądu że jeśli wyrok okaże się skazujący dla mnie to proszę o rozłożenie na raty ?

ale jak przyszło pismo z sadu rejonowego z odpisem pozwu złozonego przez wierzyciela w e-sadzie to ja musze w ciągu dwóch tyg wysłać im odpowiedź
czyli do mojego sadu rejonowego
to może tam juz nie pisac o przedawnienie a tylko prosić o raty
mam zadłuzenie 10tyś na ile rat może zgodzic się sąd
jestem osobą nie pracującą nie mam zadnych dóbr materialnych

skoro jest Pan osobą niepracującą, bez prawa do zasiłku to z czego chce Pan spłacać? próbować w sądzie na 48, ale to w ocenie Sądu rozłożenie na raty. Z drugiej strony Sąd może odesłać do wierzyciela w sprawie rat a wierzyciel pewnie się nie zgodzi... i odsetki rosną... w Sądzie wnosić o zwolnienie od kosztów w całości, przestawić sytuację materialną popartą dowodami - zaświadczenie z PUP i oświadczenie o stanie rodzinnym majątku dochodach i źródłach utrzymania. Wszystko dobrze uzasadnić, to może chociaż od kosztów sąd zwolni.

czyli nie bawić się w pismo o przedawnienie tylko o drazu wysłać prośbę o raty
zatanawia mnie fakt czemu fw skłamala że przelałam po cesji 6 zł jak nic takiego nie miało miejsca

generalnie nie ma to w przedmiotowej sprawie większego znaczenia. W tej sytuacji zalecam wysłanie pisma procesowego do sądu prowadzącego sprawę, w którym przedstawi Pan swoją sytuację materialną, dołączy odpowiednie dowody i zaświadczenia, tak aby sąd zwolnił od kosztów i jednocześnie rozłożył zadłużenie na raty...aczkolwiek jak wskazałem wczęsniej sąd decyzję o ratach może pozostawić wierzycielowi

rozumię
czyli w odpowiedzi na pozew odpisze że uznaję dług i osobne pismo o raty czy pismo o raty tez w dwóch egzenlarzach ?
czy dopisac ze opiekuje się mamą mieszkam z nią i jest chora na raka płuc ?
jeszce jest sprawa tego typu że mąz od marca tego roku otworzył działalnośc gospodarczą ale nie wiadomo jakie będą zarobki

co do działalności gosp... nalezy wskazać ze do dnia takiego i takiego osoba zadłużona nie pracowała itd, a teraz otworzyła działalności, aczkolwiek nie ma jeszcze z niej zysków.. wszystkie pisma w 2 egzempl - po jednym dla każdej ze stron, to samo dotyczy się załączników do pisma. Uznanie roszczenia, z prosbą o rozłożenie zadłużenia na raty, wykazać dobrą wolę - np. wpłacić jakieś pieniądze...

tak. Zdarzają się takie sytuacje...natomiast co do zasady Sąd odsyła do wierzyciela. Wierzyciel ma czas aby opowiedzieć się za tym czy wyraza zgodę na raty - co do zasady nie, bo przeciez był etap postepowania przedsądowego, gdzie to dłużnik miał możliwość rozłożenia zadłużenia na raty itd... Sąd bada rzeczywiste możliwości finansowe dłużnika w odniesieniu do jego stanu rodzinnego itd. i wówczas zdarza się, że rozkłada na raty... wiadomo, że trzeba próbować rozłożyć na więcej rat, bo zazwyczaj daje się mniej, niż ktoś wnioskuje.... jedna ważna uwaga - jeżeli dojdzie do ugody sądowej - rozłożenia na raty, to pewnie pojawi się zastrzeżenie, że w przypadku braku płatności którejkolwiek rat roszczenie staje się natychmiast wymagalne, a postanowienia umowne tracą moc. Ponadto, jak sie uda z tym rozłożeniem na raty, to proponuję płacić tak, aby w dacie raty pieniądze były już na koncie u wierzyciela...

ya-77 napisał:
tzn ja jako pozwana nie pracuje mąż dopiero otworzył firmę

no to proszę wskazać, że strona pozwana nie pracuje, jest zarejestr. w pup bez/lub z prawem do zasiłku. W oświadczeniu majatkowym wskazać ew. dochód małżonka,

ważne żeby była... aczkolwiek, jeżeli składa się pismo do Sądu to należy zachować odpowiednią formę... oznaczenie sądu, stron postępowania, sygnatury akt...

powołuj się na zarzut przedawnienia, a potem ewentualnie jeśli przedawnienie nie "chwyci" proś o rozłożenie na raty. Nic nie ryzykujesz.

Tylko wspominasz o egzekucji komorniczej 2011. Czyli przed wyrokiem e-sądu był juz jakiś wyrok, tak?

Powrót