przedawnienie ?

• Autor wątku Autor wątku ya-77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
no był
tylko nie wiem czy bank sam zrezygnował z egzekucji czy to był komornik
bo zastanawia mnie fakt że nowy wierzyciel napisał nie prawdę że po wykupu przez nią długu wpłaciłam jakąs kwote na poczet zadłuzenia
czy moge wysłać pismo na pozew o przedawnieniu
a i osobno dodać że jesli przez moją nie wiedzę wyrok bedzie dla mnie sakzujący to proszę o raty

kornelsztajn napisał:
powołuj się na zarzut przedawnienia, a potem ewentualnie jeśli przedawnienie nie "chwyci" proś o rozłożenie na raty. Nic nie ryzykujesz.

Tylko wspominasz o egzekucji komorniczej 2011. Czyli przed wyrokiem e-sądu był juz jakiś wyrok, tak?
tak to jest jak ktoś nie prześledzi całego tematu....w przedmiotowej sprawie najprawdopodobniej był BTE - autor nie wskazuje na to, ale wynika to z przeprowadzonego postępowania egzekucyjnego bez nakazu zapłaty przed egzekucją... w takiej sytuacji przedawnienie 10 lat!!

oczywiście, zgadzam się, że 10 lat. Pytający nie podał zbyt wielu szczegółów, dlatego napisałem, że nie zaszkodzi powołać się na przedawnienie, które zapewne i tak nie chwyci

no to w jakim celu się na nie powoływać i powodować, że Sąd może dojść do przekonania, że pozwany tylko liczył na to, że dług się przedawni a teraz zgrywa osobę, której bardzo zależy na rozłożeniu zadłużenia na raty, bo przez poprzednie lata nie wiedział o istnieniu zadłużenia?

wszystko rozumię
takze o drazu wypisuję pismo ze uznaję roszczenie
i proszę o rozłożenie na raty ale to na osobnym piśmie
sąd może bedzie bardziej przychylny na zgodę na raty
opiszę swoją sytułacje bo tak naprawdę bardziej zalezy mi na spokojnej spłacie
dziekuje wszystkim za odpowiedzi
pozdrawiam

Skoro zależy Ci na spokojnej spłacie, zrób jak mówisz

jeszcze jedno pytanko
pozewprzyszedl z sadu rejonowego z lublina
a sprawe mam wyznaczona w moim mieście
także jaki sąd mam wpisać ?

do sądu w właściwego miejscowo - w pana mieście. Po wniesieniu sprzeciwu, nakaz zapłaty traci moc a sprawa zostaje przekazana do ponownego rozpoznania przez sąd właściwy miejscowo.

a czy w pozwie wspomniec coś o ratach w jakieś rubryce
czy wystarczy podpiąc osobną kartkę

w ostatniej rubryce jest
załączniki jest napisane wymienić wszystkie dołączone dokumenty
to moze tam wpisac ze dołańczam pismo o raty ?

jeszcze jedno jak przyznaje się do długu to mam wpisac ten co jest w pozwie z lublina
czy jak bo napewno odsetki juz wzrosły

jako załączniki: zaświadczenie o dochodach, ośw. o stanie rodzinnym majątku i dochodach jezeli chcesz zwolnienia od kosztów. O ratach w uzasadnieniu. Uznanie roszczenia tj. kwota główna plus odsetki liczone od dnia do dnia zapłaty.

ale to wszystko w tym pozwie napisać tak pierw w ruryce uzasanienie
że proszę o raty i całą sytułącję a potem w rubryce załączniki to co dołańczam
przepraszam za swoją nie wiedzę
czyli osobnej kartki ju nie musze pisać o prośbe o raty

nie w pozwie tylko w sprzeciwie. W formualarzu znajduje się również miejsce na wnioski i zarzuty, tam m. in. wpisać że wnosisz o rozłożenie zadłuzenia na raty. Później w uzasadnieniu wskazać okoliczności faktyczne, a wubrykach zgłaszany dowód wskazać ośw. o stanie rodzinnym majatku i dochodach na okoliczność przedstawienia cięzkiej sytuacji materialnej oraz jako kolejny zasw. z pup/zakładu pracy na okoliczność braku zatrudnienia/zatrudnieniu. Osobnej kartki nie pisac

Powrót