przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku ^ona^
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kiedy miał być termin płatności? Od tej daty 3 lata. Kupno przez Ultimo nie ma tu nic do tego.
Sprawa zapewne przedawniona, gdyż jakby byl nakaz zapłaty, to już by cię dawno temu komornik odwiedził

Wiatm, właśnie dowiedziałam się ,ze istnieje nakaz zapłaty o którym ja nic nie wiedziałam,bo zmieniłam miejsce zamieszkania.Złożyłam wniosek o przywrócenie terminu,uchylenie klauzuli wykonalności i sprzeciw nakazowi.Mam pytanie czy nie zrobiłam błędu ,gdyż w sprzeciwie nie napisałam zarzutów? Czy mogę to zrobić w momencie przywrócenia terminu?

Może być, z tym że wniosek o przywrócenie terminu jest niepotrzebny. Mam nadzieję że nie pisałaś zażalenia na nadanie klauzuli, bo to tylko opóźni sprawe. Lepiej go wycofac.
Sprzeciw do jakiego sądu, do e-sadu? To nie trzeba uzasadnienia, a zarzuty wystarczy że roszczenie bezzasadne i przedawnione.
Jesli sąd rejonowy, to dopisz wnosek o doręczenie nakazu zapłaty wraz z odpisem pozwu i wtedy z akt wyczytasz o co chodzi i do czego się odnosic. Jakby co, służę pomocą.

Aha, podstawowe pytanie - udowodniłaś jakimś dokumentem, że mieszkałaś gdzie indziej niż wysłano nakaz?

Witam, niestety złożyłam o zażalenie na nadanie klauzuli.....działo się to tak szybko,ja zielona w temacie ,zanim przewertowałam wątki....to było już za późno,bo złożyłam wniosek.Mam umowę wynajmu mieszkania od 2006,oraz załączyłam ksero,korespondencji, z banku,ze spółdzielni itp na mój aktualny adres zamieszkania.tak wniosek składałam do e-sądu.

Ostatnia edycja:
Mam,jeszcze jedno z kolejnych pytań,dzisiaj komornik zablokował mi konto,czy mam już pisac do komornika wniosek ,jak tak to jaki? Jest to dla mnie bardzo ważne, gdyż na tym koncie mam kredyt i z tego konta go spłacam,więc w tym wypadku wpadam w spirale zadłuźenia...

Jak sprzeciw do e-sądu, to wniosek do komornika o zwieszenie postępowania w trybie art. 820[3] § 1 kpc. Niestety zajęcie na rachunku już zostanie (z zastrzeżeniem kwoty wolnej)

Dzięki za pomoc, kurcze ja chyba zejdę na zawał....normalnie jestem kłębkiem nerwów.W takim razie piszę pismo, czy trzeba go jeszcze jakoś motywowac?

Możesz dopisać że w sprawie Nc-e ..... nie doszlo do prawidlowego doręczenia nakazu.

Witam, dzisiaj dostałam pismo z e-sądu(złożyłam wniosek o przywrócenie terminu,uchylenie klauzuli wykonalności i sprzeciw nakazowi) i niestety nic z tych pism nie rozumiem?Pisma to:
1.Postanowienie na podstawie art.172kpc oddalić wniosek pozwanej z dnia 20.10.2014 o wstrzymanie wykonania nakazu zapłaty wydanego z dnia 19.09.2014- to przyszło osobnym pismem
Drugie pismo i w nim przyszło:
-odrzucić wniosek pozwanego oprzywrocenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty z dnia 19.09.14 w postępowaniu upominawczym.
- przekazać sprawę do Sądu rejonowego
-pozew ultimo(nie był mi doręczony w wyniku starego adresu)
- nakaz zapłaty.
Teraz nie wiem co mam dalej zrobić i jak to interpretować.

Wniosek o wstrzymanie bezcelowy, bo na podstawie przekazania sprawy, kormonik na Twój wniosek ma umorzyć egzekucję (art. 825 kpc).
Odrzucenie wniosku o przywrócenie, bo termin nie rozpoczął biegu, więc nie było czego przywracać.

Przekazać, bo sąd uznał, iż wniosłaś sprzeciw w terminie. Chyba z 20 razy już to tłumaczymy na forum. Czyli po co składasz wnioski, których nie rozumiesz?

Wiem,że było to tłumaczone na forum 20 razy, tylko inaczej sie czyta w nerwch forum i w biegu skleca sie pismo do e-sądy,a inaczej czyta sie wyczekiwaną odpowiedź, teraz chciałam sie upewnić i prosić o poradę.Rafale jakbym była taka mądra to nie szukałabym porady na forum.

Powrót