Przedawnienie !!!

• Autor wątku Autor wątku help1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

help1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
W listopadzie 2002r postawiono mi zarzut z art 286KK . , że od października 1999 do listopada 2002 działałem w tzw. czynie ciągłym . w latach 2003-maj2006 trwał proces w sądzie rejonowym , gdzie zapadły wyroki skazujące. W styczniu 2007 sąd okregowy uchylił cały wyrok i skierował sprawę do ponownego rozpatrzenia. do chwili obecnej ( pisania postu ) nowy proces nie rozpoczął się - przyczyny proceduralne. KIEDY MIJA PRZEDAWNIENIE?????
bo nie rozumiem tych art.

art 286 tj oszustwo, wymuszenie okupu jest zagrozony kara do 8 lat pozbawienia wolnosci i przedawnia sie po 15 latach.Jezeli w tym okresie wszczeto postepowanie to karalnosc ustaje po 10 latach od zakonczenia tego okresu, czyli 15 lat plus 10.

Art. 102 kodeksu karnego
Jeżeli w okresie przewidzianym w art. 101

( czyli 15 lat od daty listopad 2002 kiedy postawiono mi zarzuty )

wszczęto postępowanie przeciwko osobie,
karalność popełnionego przez nią przestępstwa określonego w § 1 pkt 1-3 ustaje
z upływem 10 lat

(---- czyli chyba jednak w 2012)

a w pozostałych wypadkach - z upływem 5 lat od zakończenia tego okresu.[/lex:2l6k0nsi]
Wszczęcie postępowania przeciwko osobie następuje z chwilą postawienia jej zarzutów tj. wydania postanowienia o przedstawieniu zarzutów, a nie jego ogłoszenia. Przedstawienie zarzutu może także nastąpić w formie uproszczonej – patrz art. 308 § 2 kpk oraz art. 325 g kpk.

Nie wiem w końcu jak to rozumieć!!!!!!!!!

Po pierwsze to okres przedawnienia biegnie od momentu popelnienia czynu.Po drugie jasno napisalem ze karalnosc przestepstwa z art 286 ustaje sie po okresie 15 lat. Jezeli wszczteo postepowanie w tym okresie to czas przedawnienia wydluza sie o dodatkowe 10 latach.Czyli okres przedawnienia zostaje wydluzony o 10 lat.Nie tak jak to rozumiesz ,ze te 10 lat zastepuje te 15 tylko 15 lat plus dodatkowe 10 lat, mowiac juz tak bardzo prosto.

Ostatnia edycja:
Inaczej mówiąc - przedawni ci się w listopadzie 2027 roku.

Powrót