przedawnienie??

• Autor wątku Autor wątku dorotakw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorotakw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam pytanie 2 lata temu energetyka odłaczyła mi prąd mimo iż rachunki juz były zapłacone po kilku dniach dostałam fv za ponowne właczenie do sieci na co złożyłam reklamację ( nie otrzymałam żadnej odpowiedzi) po 2 latach otrzymałam wezwanie do zapłaty tej ze fv dzwoniłam i informowałam iż składałam reklamację i zgodnie z prawem mieli 14 dni na jej rozpatrzenie inaczej znaczy iż jest ona dla mnie pozytywna, teraz mam im dostarczyć dowód nadania tej reklamacji niestety ja po 2 latach już go nie posiadam, pytanie czy dług ten już sie nie przedawnił jesli tak to co mam teraz zrobić

dorotakw napisał:
i zgodnie z prawem mieli 14 dni na jej rozpatrzenie inaczej znaczy iż jest ona dla mnie pozytywna,
A skad pani to wzieła - tak z ciekawości?Bo obawiam się, ze ktos pania wprowadził w błąd

Kiedy dokładnie minęly te dwa lata?

Przepisy ustawy wskazują także w jakim czasie sprzedawca powinien odpowiedzieć konsumentowi na reklamację. Zgodnie z art. 8 ust. 3 jest to 14 dni. Jeżeli w tym czasie sprzedawca nie powiadomi konsumenta o tym, czy reklamacja jest przyjęta lub odrzucona, uważa się iż zgodził się z żądaniem konsumenta. Ten zaś tym samym ma roszczenie o wykonanie reklamacji. Konsekwencją nie udzielenia odpowiedzi na reklamację jest uznanie go za uzasadnione.

jesli chodzi o termin 2 lat to 5 grudnia minęło 2 lata od terminu zapłaty tamtej fv

czytałam iż rachunki za energię przwedawniją się wg KPC po 2 latach mam wątpliwości czy można do tego podłączyć rachunek za ponowne przyłącze i przed terminem 2 lat dostałam wezwanie do zapłaty tej fv

dorotakw napisał:
mam wątpliwości czy można do tego podłączyć
Podzielam Twoje wątpliwości, tzn. sądzę że przedawnienie nastąpi tu po 3 latach (wg. ogólnych norm). Obronę oparłbym raczej na fakcie bezprawnego odłączenia energii (rachunki były zapłacone). Jeśli masz dowody wpłat, z których wynika data zapłaty wcześniejsza niż czas odłączenia sieci, to powinnaś przekonać sąd, że roszczenie jest bezzasadne.

Powrót