przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku chudyxxx5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chudyxxx5

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Przedawnione długi w egzekucji komorniczej
Ustawodawca przewidział również sytuację, gdy przedawnione wierzytelności są już u komornika sądowego. W takim przypadku dłużnik powinien skierować do sądu powództwo przeciwegzekucyjne (tzw. pozew o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego), w którym to pozwie dłużnik powinien żądać pozbawienia wykonalności tytułu wykonawczego, ze względu na przedawnienie dochodzonej od niego wierzytelności.
Żeby jednak nie stracić tej szansy, gdyż pozew może być rozpoznany przez sąd już po wyegzekwowaniu przez komornika sądowego dochodzonych należności, w pozwie dłużnik powinien złożyć wniosek o zabezpieczenie powództwa poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego prowadzonego przez konkretnego komornika sądowego, pod konkretną sygnaturą. Należy wskazać, który komornik sądowy prowadzi egzekucję oraz pod jaką sygnaturą, np. „wnoszę o zabezpieczenie pozwu poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego prowadzonego przez komornika sądowego Jana Kowalskiego przy Sądzie Rejonowym w Warszawie pod sygnaturą KM 2435/11 do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia pozwu”.
Wówczas sąd wyda szybko postanowienie o zawieszeniu postępowania egzekucyjnego, z którym należy niezwłocznie udać się do komornika sądowego. Z chwilą doręczenia powyższego postanowienia komornikowi sądowemu, nie może on podejmować żadnych czynności egzekucyjnych przeciwko dłużnikowi, w tym dokonywać zajęć czy przekazywać wyegzekwowanych należności wierzycielowi. Następnie sąd wyznaczy termin rozprawy, na którym rozpozna pozew, co do meritum czyli* co do zarzutu przedawnienia, ewentualnie wyznaczy termin posiedzenia, na którym rozpozna zarzut przedawnienia.
Decyzja sądu będzie tu najczęściej jedna, czyli oddalająca powództwo wierzyciela ze względu na uwzględnienie zarzutu przedawnienia. Tym oto sposobem odpowiedzialność za przedawnione długi przestanie bezpowrotnie istnieć. Rzadko zdarza się nieuwzględnienie* zarzutu przedawnienia, np. z uwagi na sprzeczność tego zarzutu z zasadami współżycia społecznego.
ps czy to prawda??
I mam pytanie jak zaskarżyć i co daje zaskarżenie na działania komornika itp
Proszę komorników o niewypowiadanie się:)

chudyxxx5 napisał:
I mam pytanie jak zaskarżyć i co daje zaskarżenie na działania komornika
jeżeli złożyłeś pozew opozycyjny to po co chcesz skarżyć komornika, przecież ten działa po wniesieniu wniosku o wszczęcie postępowania egzekucyjnego opartego na prawomocnym postanowieniu/orzeczeniu/wyroku który posiada klauzulę wykonalności a po za tym w myśl art. 804 kpc który wyraźnie mówi:Organ egzekucyjny nie jest uprawniony do badania zasadności i wymagalności obowiązku objętego tytułem wykonawczym.
Skarga nic nie da, a tylko (100 zł) pójdzie z dymem.

Albo wszcząć powództwo przeciwegzekucyjne?

Najpierw to może przedstaw okoliczności sprawy (w szczególności daty) i powiedz dlaczego uważasz że dług jest przedawniony.

1sza sprawa odn weksla in blanco dotyczy umowy o współpracę(byłem na działalności gosp) z firmą ubezpieczeniową a rozwiązaną w 08,2010r gdzie w miesiącu wrześniu został wypelniony weksel i od tej pory próbują ściągnąc ode mnie paręnascie tysięcy wystornowanych wniosków (czyli moja wypłatę) w tej sprawie dostałem ponaglenia ale sądowy wyrok odnosnie spłaty oraz komornik(gdzie dług jest już w justitium osprzedany) dobrał się do mnie w 2013r (musiałbym zerknąc)
w drugiej sprawie to zadłużenie powstałe w eurobanku gdzie dług został sprzedany do get back i również jest komornik ale tutaj jakoś dziwnie i komornik (juz wszedł na konta oraz w zeszłym roku na pensję) i get back przysyłaja mi ugody itp.
notabene mam jednego komornika na te dwa długi i ten przysyła mi esemesy że niby ustalił ze mną terminy spłat i oczekuje ich na swoim koncie a mam zajęte konta bankowe oraz przez 1/2roku pensję prosze o realna i uczciwą podpowiedź
ps komorników udzielających się na tym portalu poznam :)

acha i jeszcze jedno mam rownież u tegoż samego komora kartę kredytową (wymagalność na 2010r chyba oraz drugą również 2010r

aa połączmy wszystko w jedno i dodam (mojej koleżanki) problem podobny że wystapił dług z powodu wypełnienia weksla in blanco w 2010r ale już został przejęty przez justitium ona rownież była na działalności gospodarczej ale tam dochodzi jeszcze rzecz następujaca saldo długu przypuśćmy wynosi na rok 2013 - 3100pln a w tym roku w marcu już o 1700pln więcej!!! jak to pomyślnie rozwikłać i choćby dojść do podstawowej kwoty 3100pln?

Dodam że nie mam pracy ani żadnego majątku - DOSŁOWNIE ŻADNEGO

Ale co według Ciebie jest przedawnione? Wyroki sądu przedawniają się po 10 latach. Czas na reakcję był w momencie wydawania nakazów zapłaty. Teraz - aż do zakończenia egzekucji - termin przedawnienia nie biegnie. Powództwo opozycyjne nic Ci nie da. A to co zacytowałeś to półprawda niestety. Na pewno nie doprowadzisz do ponownego rozpatrzenie spraw. Tamte wyroki czy nakazy się uprawomocniły. Chyba że formalnie było coś nie tak.

chudyxxx5 napisał:
I mam pytanie jak zaskarżyć i co daje zaskarżenie na działania komornika itp
Myśl chudy.
Czym innym jest powództwo opozycyjne, czym innym skarga na czynność komornika.

Czyli jakie wnioski?? czekać 10 lat?? ok dam radę!!
a może jakas podpowiedź?

Wnioski są takie że z prawomocnym wyrokiem sądu, egzekucja to właściwie never ending story...

Niekończąca się opowieść dla komornika?
ok teraz opcje? nic z tym nie da się zrobić?

Po umorzeniu postępowania egzekucyjnego na przykład ze względu na bezskuteczność można rozpocząć je jeszcze raz. Tuż przed upływem terminu 10 lat. Wtedy niestety termin się "odnowi".... A zrobić da się... w sposób bardzo prosty i bezbolesny. Zapłacić. Najlepiej bezpośrednio wierzycielowi. W sumie to czasami taniej wychodzi :)

chudyxxx5 napisał:
w drugiej sprawie to zadłużenie powstałe w eurobanku gdzie dług został sprzedany do get back i również jest komornik ale tutaj jakoś dziwnie i komornik (juz wszedł na konta oraz w zeszłym roku na pensję)
możesz rozwinąć ten wątek:?:

Witam po przejrzeniu dokumentów jet tak: (a jestem mega dłuznikiem z uwagi na to iż w ostatnich 6ciu latach traciłem 8razy pracę nie ze swojej winy!!!)
i teraz: w get back mam sprawę 1sza - przysyłają ponaglenia do spłat oraz ugody itp i to jest eurobnak, 2ga równiez w getback przysyłaj itp z polkomtel(notabene zgłosiłem pozew do sądu o przedawnienie oraz że niesłusznie za rozwiązanie umowy dostałem karę 500pln !) oraz w rkl raczkowski mam jedną kartę i to jest fundusz horyzont - ponaglenia
a np getback w zeszłym roku przysłało mi powiastkę o tym że dług został wpisany do krd a swoją drogą przysłał mi w zeszłym tygodniu ugodę do podpisania (nie ma szans na podpisanie) i tu chodzi o eurobank. dostałem równiez od openfinanse w październiku 2015r wezwanie do natychmiastowej spłaty długu ale równiez z eurobanku!! (nie mam dwóch )
a u komornika mam jedno zajecie rachunku bankowego (nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym) w zeszłym roku powstało zajęcie rachunku oraz na kilka miesięcy pensję oraz oczekuję ode mnie spłat (przysyła smsy) i to ma również inttrum justitia i to jest dług powstał z firmy ubezpieczeniowej (nie chciałbym tego wogule spłacać!!!)
więcej grzechów nie pamiętam amen
Proszę o uczciwą i szczerą oraz jak najbardziej dalece idącą w stronę dobra dłużnika podpowiedź

Ostatnia edycja:
Powrót