Przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku kamil.tdp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To co w poście numer 2, plus sprawdzić akta postępowania klauzulowego.

I dalej w zależności od tego czy przedawnione, czy też nie, ewentualnie coś działać. Bo bez wiedzy o sprawie nie ma sensu robić nic.

Witam, jak to jest z tym przedawnieniem? Z postów na tutejszym forum wyczytałem że bieg przedawnienia uplywa po 10 latach od wyroku, pewna dziewczyna na tym forum pisała o sprwaie z 2003 roku więc w 2013 powinno nastąpić przedawnienie, ale przewozy regionalne spółka z.o.o nadały nakazowi zapłaty z 2003 r klauzulę wykonalności w 2010 r i jak rozumiem termin biegnie na nowo, przecież to sąd może nadać klauzulę wykonalności a nie przewozy regionalne i w moim przekonaniu termin liczy się od daty prawomocności orzeczenia. W tym przypadku przedawnienie nastąpiło by po 17 latach. Mam taką samą sytuację i dlatego prosze o wyjaśnienie. Pozdrawiam

Witam, jak to jest z tym przedawnieniem? Z postów na tutejszym forum wyczytałem że bieg przedawnienia uplywa po 10 latach od wyroku, pewna dziewczyna na tym forum pisała o sprwaie z 2003 roku więc w 2013 powinno nastąpić przedawnienie, ale przewozy regionalne spółka z.o.o nadały nakazowi zapłaty z 2003 r klauzulę wykonalności w 2010 r i jak rozumiem termin biegnie na nowo, przecież to sąd może nadać klauzulę wykonalności a nie przewozy regionalne i w moim przekonaniu termin liczy się od daty prawomocności orzeczenia. W tym przypadku przedawnienie nastąpiło by po 17 latach. Mam taką samą sytuację i dlatego prosze o wyjaśnienie. Pozdrawam

przewozy regionalne spółka z.o.o nadały nakazowi zapłaty z 2003 r klauzulę wykonalności w 2010 r i jak rozumiem termin biegnie na nowo, przecież to sąd może nadać klauzulę wykonalności a nie przewozy regionalne i w moim przekonaniu termin liczy się od daty prawomocności orzeczenia.
Bo to sąd nadał. I w takim wypadku przedawni się w 2016, a nie w 2020. Przynajmniej jeśli dobrze rozumiem przepisy przejściowe, bo przyznam, że tutaj mam pewien problem przy sprawach "z pogranicza".

poszperałem trochei znalazłem chyba odpowiedź: Nowelizacja KPC dokonana ustawą z 22.12.2004 r. o zmianie ustawy – kodeks postępowania cywilnego oraz ustawy – Prawo o ustroju sądów powszechnych1, która weszła w życie z dniem 22.2.2005 r., zmieniła brzmienie art. 782 KPC. Dotychczasowa redakcja tego przepisu została w całości zachowana w utworzonym § 1, natomiast w dodanym § 2 przyjęto, że: „nakazowi zapłaty sąd nadaje klauzulę wykonalności z urzędu niezwłocznie po jego uprawomocnieniu się”. tak więc z tego co rozumię wraz z uprawomocnieniem się wyroku automatycznie działa klauzula wykonalności. Moja sprawa jest identyczna tylko że z 2005r

że: „nakazowi zapłaty sąd nadaje klauzulę wykonalności z urzędu niezwłocznie po jego uprawomocnieniu się”.
Zwróć uwagę, że przepis dotyczy wyłącznie EPU. Natomiast § 1 mówi wprost - na wniosek wierzyciela i określa przypadki kiedy nadaje z urzędu.

amadis napisał:
Zwróć uwagę, że przepis dotyczy wyłącznie EPU. Natomiast § 1 mówi wprost - na wniosek wierzyciela i określa przypadki kiedy nadaje z urzędu.
Nie rozumiem tego, jak paragraf drugi odnosic się moze do EPU skoro ustawa weszła w zycie w lutym 2005 a e-sądy powstały dopiero w 2010 r, poza tym nie ma tam słowa o EPU.Ponad to termin przedawnienia liczy się od daty prawomocności orzeczenia. W innym przypadku dług potwierdzony prawomocnym wyrokiem lub nakazem zapłaty nie mołby się przedawnić po dziesięciu latach, bo wierzyciel odczekałby by np: 9 lat i wtedy wystąpił o nadanie klauzuli wykonalności. Nie wymądrzam się, ale takie są moje spostrzeżenia. Musze się bronić i dlatego chce mieć pewność, że sie nie wygłupie przedstawiając firmie windykacyjnej swoje racje.

Nie rozumiem tego, jak paragraf drugi odnosic się moze do EPU skoro ustawa weszła w zycie w lutym 2005 a e-sądy powstały dopiero w 2010 r
Bo to skrót myślowy i szczerze powiedziawszy @amadis zapomniał o postępowaniu nakazowym. Par. 2 odnosi się do nadawania klauzuli wykonalności niezwłocznie w postępowaniu, w którym sąd robi to z urzędu. A nie w każdym ma to zrobić z urzędu. W EPU ma, między innymi, ale także na przykład w postępowaniu nakazowym.

Krótko mówiąc - jeśli sąd nadaje klauzulę z urzędu, to ma to zrobić niezwłocznie po jego uprawomocnieniu się. A jeśli nie ma obowiązku jej nadawać z urzędu, to robi to na wniosek wierzyciela, który taki wniosek może, ale nie musi, złożyć.

W innym przypadku dług potwierdzony prawomocnym wyrokiem lub nakazem zapłaty nie mołby się przedawnić po dziesięciu latach, bo wierzyciel odczekałby by np: 9 lat i wtedy wystąpił o nadanie klauzuli wykonalności.
Ależ tak właśnie jest. Mało tego - odpowiednie działania wierzyciela sprawią, że dług nie przedawni się nigdy.

Musze się bronić i dlatego chce mieć pewność, że sie nie wygłupie przedstawiając firmie windykacyjnej swoje racje.
Jeśli chcesz cokolwiek przedstawiać firmie windykacyjnej, to Ty nawet nie zamierzasz podjąc obrony. A zarzut przedawnienia to jeden z możliwych zarzutów - tylko jeden. Ja nawet w faktycznie o oczywiście przedawnionych sprawach często go nie podnoszę - traktuję to jako "broń ostateczną" - w znakomitej większości przypadków do niczego niepotrzebną.

Powrót