przedawninie roszczenia

• Autor wątku Autor wątku gosik997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosik997

Użytkownik
Odpowiedzi
46
mam przedegzekucyjne wezwanie do zapłaty ,czy mogę powołać sie na art.554 kc oraz czy uznać to wezwanie za błędne jeżeli adres do korespondencji jest inny niż w w dowodzie.chodzi o kartę kredytową którą dostałem w kwietniu 2009, bedąc u znajomej podpisałem umowę i w dokumentach widnieje inny adres .Pani spisująca umowę nie skserowała moijego dowodu tylko wpisała adres znajomej.proszę o szybką odpowiedz.dziekuję

gosik997 napisał:
mam przedegzekucyjne wezwanie do zapłaty ,czy mogę powołać sie na art.554 kc oraz czy uznać to wezwanie za błędne jeżeli adres do korespondencji jest inny niż w w dowodzie.chodzi o kartę kredytową którą dostałem w kwietniu 2009, bedąc u znajomej podpisałem umowę i w dokumentach widnieje inny adres .Pani spisująca umowę nie skserowała moijego dowodu tylko wpisała adres znajomej.proszę o szybką odpowiedz.dziekuję

kto wystawił to wezwanie ? Przedawnienie roszczenia z karty kredytowej to 2 lata.

nakaz wydał sąd rejonowy w elektronicznym? postępowaniu upominawczym,tak pisze,czy mogę wnieść sprzeciw do sądu?i powołac sie na zarzut przedawnienia dziękuję;)

nakaz dostarczono 3 dni temu mam 2 tygodnie na złzenie sprzeciwu do sądu ,pytam tylko czy mogę powolać sie na zarzut przedawnienia i czy uznac ten nakaz jeżeli jest błedny adres .nie chcę po prostu doczekać sie komornika.

marcel20 napisał:
kto wystawił to wezwanie ? Przedawnienie roszczenia z karty kredytowej to 2 lata.

Marcel jesteś pewien, że to będzie 2 lata?
Dlaczego nie stosuje się w tym przypadku ogólnych terminów przedawnienia (nie wiem czy dobrze zakładam, ale podejrzewam, że roszczenie banku wynika z niespłacenia karty, czyli niespłacenia kredytu)? gosik997 zgadza się?

Ostatnia edycja:
błagam prszę o odpowiedz CZY MOGĘ POWOŁAĆ SIE NA PRZEDAWNIENIE JESLI MAM WEZWANIE DO ZAPŁATY i mam dać znać do sądu cz uznaję czy zgłaszam sprzeciw jeśli tak to czego dotyczy sprzeciw?Ja chcę odrzucić nakaz w całości powołując sie na zarzut przedawnienia art.554 k.c ,art 118 k.c .bez znaczenia jest, czy to jest karta debetowa czy kredyt,to było ponad 3 lata temu ,kogo dotyczy art.554?mam taką mozliwość ,proszę nie sprzeczajcie sie ,czas mnie goni.dzieki

Powrót