Przedawniony abonament telefoniczny.

• Autor wątku Autor wątku bubelxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bubelxxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam i proszę o poradę.W grudniu 2004 wyjechałem z kraju.Miał to być wyjazd tymczasowy ale sie przeciągnęło i już nie wróciłem.W momencie wyjazdu miałem ważną lojalkę z siecią idea.Oczywiście idea zażądała zapłaty abonamentu za pozostałe 12 miesięcy.Ja sprawę "olałem", idea odsprzedała dług krukowi.Kruk wysyłał mnóstwo listów z żądaniem zapłaty,ale ja od 2005 jestem wymeldowany w kraju,więc próbowali innych sztuczek,telefonów i tak dalej.Dziś zostałem poinformowany przez siostrę że przyszedł do mnie list polecony od komornika sądowego.Polecony,ale ja tam nie mieszkam więc nikt go nie odebrał ,nic nie podpisywał.Minęło juz tyle lat więc myślałem że przedawniło się i bede miał spokój.Co powinienem zrobić?Czy w przypadku przyjazdu do Polski moge zostać zatrzymany na granicy? Proszę o poradę

Za takie długi nikt Ciebie nie zatrzyma na granicy... Co do długu to masz szanse na przedawnienie, wszystko zależy od konkretnych dat, kiedy przyszedł nakaz zapłaty, czy był skutecznie dostarczony (mieszkałeś wtedy pod adresem na który przyszedł) itd

Listy od kruka zaczęły przychodzić kiedy już byłem wymeldowany.Polecone nie były odbierane,na zwykłe rodzice odpowiadali listem z informacją że już tam nie mieszkam i kopią potwierdzenia wymeldowania.Ale kruk nie dawał ze wygraną, dzwonili ze jakoby wygrałem jakieś pieniądze i mam sie zgłosić,podawali sie za urząd skarbowy i prosili o kontakt w sprawie jakiegoś PIT-u (na numer telefonu kruka ) nawet osobiscie się ktoś zjawiał i wrzucał list do skrzynki (bez znaczka).W tych listach "nie poleconych" straszyli sądem i komornikiem ale oficjalnego listu z żadnego sądu ani komornika nie dostałem,aż do teraz.Dziewięć lat minęło a oni jeszcze walczą...Co robić?

Ostatnia edycja:
Najlepiej zadzwoń do e-sądu, prawdopodobnie tam została skierowana sprawa, dowiedz się kiedy i na jaki adres trafił nakaz zapłaty.

Powrót