Przedawniony dług i niedoręczone pisma procesowe

• Autor wątku Autor wątku Bazyliszekuk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bazyliszekuk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam was serdecznie
Potrzebuję pomocy
Gdy ostatnio wszedłem na swoje konto bankowe, okazało się, ze jest na pewną kwotę założona blokada z adnotacją "zajęcie komornicze"
Zadzwoniłem do banku, podano mi dane komornika
Trochę byłem zaskoczony, bo od kilkunastu lat nie brałem żadnych pożyczek, nie miałem żadnych zobowiązań, wiec dług jest na pewno kilkunastoletni
Nie było wcześniej również żadnych spraw sądowych, aż dotąd
Mieszkam za granicą, mieszkanie w Polsce jest puste, nikt w nim nie mieszka, więc nawet nie wiedziałem, ze jakieś awizo jest.
Przeczytałem w internecie, ze o ile udowodnię, ze nie wiedziałem o toczącym się postępowaniu, oraz, ze pisma procesowe jak i zawiadomienia, nie były doręczone, to mogę cofnąć termin.
Byłoby to dla mnie ważne, bo wtedy mógłbym zastosować sprzeciw do długu
Wiem, ze gdy się teraz dowiedziałem, to mam na to 7 dni, tylko nie wiem od kiedy to się liczy od dnia, gdy zobaczyłem adnotację w banku czy od rozmowy z komornikiem
Dzwoniłem cały piątek do niego, do tego komornika, nikt nie odbierał, nawet nie wiem, kto domaga się pieniędzy ani jaki był numer sprawy, nie wiem nic.
Postaram się zadzwonić w Poniedziałek, czy gdy się dowiem szczegółów to wtedy jest liczony termin?
Bo nie mogę pisać nic do Sądu, nie wiedząc, kto założył sprawę i jaka jest sygnatura sprawy
Nie mogę osobiście podejść do siedziby komornika, bo nadal jestem za granicą
Ale, żeby nie rozmydlać, napiszę wprost, czego nie wiem
-Od kiedy liczy się termin (informacja z banku, czy otrzymanie numeru sprawy i wierzyciela od komornika)
-Jakie pisma powinienem złożyć do sądu ( prośbę o przywrócenie terminu i jednocześnie sprzeciw do długu)
-List z Anglii nie dojdzie w tydzień, czy mogę złożyć dokumenty, ale co z podpisem?
(Kolega gdy otrzyma dokumenty, by wydrukował i wysłał w tym samym mieście)
-Czy takie pisma można złożyć w biurze podawczym w Sądzie, czy to są pisma procesowe?
-Co jeśli komornik, nie będzie chciał rozmawiać przez telefon, twierdząc, ze nie ma pewności, ze ja to ja (czy wtedy termin może mi uciec?)
Jak to rozwiązać, by skutecznie podnieść zarzut przedawnienia oraz poprosić o ponowny termin
Dziękuję, pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Bazyliszekuk napisał:
-Od kiedy liczy się termin
od dnia dowiedzenia się że jest prowadzona egzekucja komornicza na rachunku czyli 14 dni,
Bazyliszekuk napisał:
-Jakie pisma powinienem złożyć do sądu*(*prośbę o przywrócenie terminu i*jednocześnie*sprzeciw do długu)
składasz sprzeciw od nakazu czy wyroku zaocznego z zarzutem błędnego doręczenia pierwszego pisma sądowego na potwierdzenie zarzutu przedkładasz dokumenty potwierdzające że nie zamieszkujesz pod podanym adresem podanym w pozwie od x lat,
i tu proponuje ustalić w Polsce jakiś adres do doręczeń,
Bazyliszekuk napisał:
-Czy takie pisma*można*złożyć*w*biurze*podawczym w Sądzie, czy to są pisma procesowe?
tak, tak,
Bazyliszekuk napisał:
-List z Anglii nie dojdzie w tydzień, czy mogę*złożyć*dokumenty bez mojego podpisu?
lepiej podpisać i wysłać do Polski za pomocą operatora:
Zażalenie powódki wniesiono w terminie w myśl art. 165 k.p.c. § 1. Terminy oblicza się według przepisów prawa cywilnego. § 2. Oddanie pisma procesowego w polskiej placówce pocztowej operatora wyznaczonego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. – Prawo pocztowe lub w placówce pocztowej operatora świadczącego pocztowe usługi powszechne w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej jest równoznaczne z wniesieniem go do sądu. § 3. To samo dotyczy złożenia pisma przez żołnierza w dowództwie jednostki wojskowej albo przez osobę pozbawioną wolności w administracji zakładu karnego oraz przez członka załogi polskiego statku morskiego u kapitana statku. § 4. Wprowadzenie pisma do systemu teleinformatycznego jest równoznaczne z wniesieniem pisma do sądu.

Dziękuję bardzo
A co z tym komornikiem, co jeśli uzna, ze nie ma pewności co do mnie i będzie miał opory by przez telefon podać akta sprawy i wierzyciela
Jak będąc za granicą można uzyskać te dane od niego?

tylko dobra wola komornika, od komornika potrzebujesz trzy informacje, takie jak:
- sygn. akt sądowych
- jaki sąd wydał nakaz zapłaty/wyrok zaoczny,
- nazwę powoda,

robinson21 napisał:
od dnia dowiedzenia się że jest prowadzona egzekucja komornicza na rachunku czyli 14 dni,
Jeśli nie było prawidłowego doręczenia, to terminu nie ma żadnego zakreślonego.

@robinson21 Składałem już skutecznie sprzeciwy od nakazu na dwa tygodnie przed drugim terminem egzekucji z nieruchomości. Nie ma żadnego terminu.

Powrót