Przedawniony dług sprzedany KRUKowi. Co robic??

• Autor wątku Autor wątku ewelina351217
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewelina351217

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witajcie. Dostałam ostatnio pismo, że Bank w którym miałam kiedyś konto a w nim nie spłacony debet sprzedal wierzytelność KRUKowi. Dług został zaciągnięty w 2001 lub 2002 roku, nie pamiętam już. Bank nigdy nie oddał sprawy do Sądu, nie miałam żadnych tytułów wykonawczych, więc jak sądzę jest już przedawnione roszczenie, ale chcę się upewnić. I co mam robić dalej. Otrzymałam już ugodę, której nie podpisałam oczywiście i teraz dostałam Przedsądowy nakaz zapłaty. Dalej milczę. Co robić??

DZiękuję za odpowiedź. Czy ten sprzeciw zglosić teraz czy czekać na pismo z tego Lublinskiego Sądu??
Upomnieć?? Ale czy to warto?

musisz zaczekac na pismo z sadu i wtedy odrazu napisac sprzeciw i podkreslic ze dlug jest przedawniony zobaczysz ze szybko windykacja sie wycofa pozdrawiam

amadia66 napisał:
Dostałaś nakaz zapłaty z sądu czy wezwanie do zapłaty od wierzyciela?
Od wierzyciela dostałam zawiadomienie o rozpoczęciu sądowego wyegzekwowania naleznosci. Nie z Sądu tylko od KRUKa. To narazie nic nie robic tylko czekać?

Kochani otrzymałam kolejne pismo, ale nie z KRUKA a z BIG, żeKruk podał mój przedawniony dług (umowa z bankiem z 2000roku) do rejestru dlużników. Czy mieli takie prawo?? Czy mogę coś z tym zrobić?? Prosze od odpowiedź

witam.moje pytanie to czy ponosze jakies koszty sadowe jesli zglosze zarzut przedawnienia? co sie stanie jesli moj kredyt sie jednak nie przedawnil ? co w takiej sytuacji ? nie pamietam zeby przesylali mi jakies upomnienia ale tego nie sprawdze bo podczas przeprowadzki czesc moich dokumentow ''wyparowala''. prosze o pomoc

Jeżeli sądowy nakaz zapłaty uprawomocni się, nie będzie wyjścia.

dziekuje za odpowiedz :-D ale mam jeszcze pyt. czy do kwoty dlugu podanej na ugodzie dolicza jeszcze jakies kwoty np. postepowania sadowego.egzekucyjnego czy inne?

dziekuje za odpowiedz ale mam jeszcze pyt. czy do kwoty dlugu podanej na ugodzie moga doliczyc sobie jeszcze jakies koszty postepowan sadowych lub egzekucyjnych wrazie gdyby okazalo sie ze po wniesieniu zarzutu przedawnienia dlug jednak nie przedawnil sie ?

seba.1984 napisał:
czy do kwoty dlugu podanej na ugodzie dolicza jeszcze jakies kwoty np. postepowania sadowego.egzekucyjnego czy inne?
Wszelkie koszty i odsetki powinny być ujęte w treści projektu ugody.
O ile jednak tak nie jest - to oznacza, iż w przypadku zawarcia ugody należności te nie będą objęte tym porozumieniem.

jeżeli się uprawomocnił, jeżeli doręczenie było skuteczne .....

Powrót