Przedawniony dług

• Autor wątku Autor wątku Andy4000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andy4000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam problem.Otoz kilka lat temu jechalem bez biletu bylo to 2006r i mnie zlapali dostalem mandat.Oczywiscie nie zaplacilem i zapomnialem o calej sprawie,ale kilka dni temu dostalem pismo od firmy windykacyjnejktore wzywa mnie do zaplaty kwoty 125zl.Ja powolalem sie na:

Art. 778.k.c.

Roszczenia z umowy przewozu osób przedawniają się z upływem roku od dnia wykonania przewozu, a gdy przewóz nie został wykonany - od dnia, kiedy miał być wykonany.

Oni mi na to:

Szanowny Panie!

W odpowiedzi na maila z dnia 02-04-2009r , informujemy, że po upływie czasu określonego w ustawie roszczenie przedawnione nie wygasa -art. 117 k.c.
Stanowisko to zostało potwierdzone w uchwale Sądu Najwyższego z 10 listopada 1995 r. (III CZP 156/95 OSNC 1996/3/31), iż roszczenie przedawnione nadal istnieje, a tylko zmienia swój charakter, mianowicie z roszczenia cywilnego staje się roszczeniem niezupełnym (naturalnym). Natomiast zgodnie z ustawa z dnia 14 lutego 2003 r. o udostępnianiu informacji gospodarczych (Dz.U. nr 50, poz. 424) bez względu na to czy przedawnienie nastąpiło czy nie nic nie stoi na przeszkodzie, aby wierzyciel zamieścił dane osobowe dłużnika w Biurze Informacji Gospodarczej, co uniemożliwi Panu zaciąganie kredytów bankowych oraz utrudni podpisywanie jakichkolwiek umów w których kontrahent dowie się o figurowaniu Pana w w/w rejestrze.

Ja myslalem ze jak dlug sie przedawni to automatycznie znikam i jest koniec

1.Czy dług przedawniony może trafić do KRD?
2.Czy mogę ządać usunięcia moich danych z bazy firmy windykacyjnej bo dług się przedawnił ?
3.Czy dług ktory się przedawnił będzie na mnie ciążył do końca życia?
4.Co mam im odpisać aby się odczepili?(nie chce spłacać tego długu).

Pozdrawiam :)

Prawdą jest, że dług przedawniony nie znika. Co do KRD, to nie będę się wypowiadał bo nie znam tej ustawy, na tyle by ci z głowy odpowiadać.

Wszystko to co zostało napisane w odpowiedzi jest prawdą.
I odpowiadając:
1. Tak, ponieważ dług istnieje a jedynie jego dochodzenie się przedawniło. Oczywiście jeżeli to konkretne zobowiązanie może zostać w KRD w ogóle ujawnione.
2. Nie, ponieważ jak wyżej pisałem dług istnieje.
3. To zależy co Pan rozumie przez ciążył do końca życia. Jeżeli pyta pan czy będzie pan do końca życia dłużnikiem jeżeli nie zapłaci tego zobowiązania to odpowiedź brzmi: tak, będzie pan.
4. Co to znaczy odczepili? Do sądu nie pójdą z tą sprawą. Możliwe że do KRD wpiszą taki dług, z zastrzeżeniem o jakim mówiłem w punkcie 1 ponieważ nie każdy dług może zostać tam ujawniony.

A od długu ktory się przedawnił można pobierać odsetki ?

Można, acz roszczenia o odsetki jako świadczenia periodyczne przedawniają się z upływem lat 3

Witam !

Mam problem z siecią T-mobile !! W 1999r. podpisałem umowę na świadczenie
usług telekomunikacyjnych na okres 24 m-cy. Niestety nie aktywowałem nr.i tym
samym (dawnaERA) rozwiązała umowę !! w wyniku tego procederu zostały zaległości
w wysokości 404.19 pln.!! do dzisiejszego dnia tj.20.01 2015r. nikt nie kontaktował się
ze mną w sprawie uregulowania długu !! poprostu sprawa umarła!!
Obecnie u żadnego operatora nie mogę podpisać umowy na abonament
ponieważ widnieje blokada abonencka!!! Dług ma już ponad 15 lat !!!!!
w windykacji T-mobile mówią że mam zapłacić i po sprawie !!!

A co z przedawnieniem które w/g kodeksu cywil. na świadczenie usług telekomunikacyjnych upływają z okresem 3 lat !!!!!

żadna osoba w T-mobile nie potrafi tego wyjaśnić !!!! poprostu mam zapłacić
i koniec !!

proszę o poradę co mogę zrobić aby uniknąć wpłaty po 15 latach !!

pozdr. gegol27

Jaka blokada? Usługi ci dadza, ale pobiorą kaucję zwrotną

Żaden operator nie podpisze ze mną umowy na abonament bo nie ma zgody od operatora T-mobile !!!

Nigdzie w polsce nie figuruje jako dłużnik bo sprawdzałem !!!

Tak by było najprościej !!! a co z wyjaśnieniem SPRAWY ????

gegol27 napisał:
Żaden operator nie podpisze ze mną umowy na abonament bo nie ma zgody od operatora T-mobile !!!
A co ty, jakiś niewolnik? To nie tmobile wyraża zgodę byś odzyskal wolnośc, tylko inny operator decyduje na podstawie powziętej informacji
gegol27 napisał:
Nigdzie w polsce nie figuruje jako dłużnik bo sprawdzałem !!!
Ale zapisała cię era u siebie, w takiej bazie jaką udostepnia innym operatorom. Wystarczy u innego operatora nie wyrazić zgody na sprawdzanie cię.
Poza tym dziwne, że tak długo to trwa. Idź do t mobile, zażądaj zaprzestania przetwarzania twoich danych osobowych i udostepniania ich innym podmiotom
gegol27 napisał:
i z długiem do trumny ????:mad:
Przyjdzie pozew, wniesiesz zarzut przedawnienia. Czym się tu przejmować?

Powrót