Przedawniony dlug

• Autor wątku Autor wątku Iwona07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iwona07

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam serdecznie tym razem chcialabym sie poradzic w innej sprawie poniewaz nie jestem pewna swojej wiedzy licze iz tutaj mi ktos podpowie co teraz w tej danej sytuacji powinnam zrobic.Sprawa wyglada nastepujaco ktos z mojej rodziny otrzymal pismo od firmy windykacyjnej Justitia w pismie bylo napisane ze jest zaleglosc na kwote...i podany byl numer sprawy nic wiecej oraz oczywiscie ze prosza o kontakt , nie bylo jednak nic napisane jaki to dlug i na skutek czego powstal itd, wiec poprosilam zeby ta osoba ktora dostala ten list byla to droga meilowa poprosila o wyjasnienie co to za dlug od kogo i kiedy powstal , bo przeciez tyle jest teraz naciagaczy sie zdarza..Firma Justitia napisala po kilku dniach tzn przyslala pismo ktore bylo wystawione ww wrzesniu 2012 roku, okazalo sie ze dlug powstal w wyniku nie oplacenia trzech kolejnych faktur za uslugi telekomunikacyjne w Firmie Polkomtel.Troche czytalam na necie ze takie dlugi mam na mysli nie zaplacone faktury za tel , przedawniaja sie po uplywie 3lat od mometu ich wymagalnosci czyli od momentu wystawienia ostatniej faktury do zaplaty , wszystkie faktury sa z 2010r, teraz mamy rok 2015 wiec te 3 lata dawno minely.Jak sie ustosunkowac do takiego pisma i ewentualnych dalszych wezwan lub ponaglen, jak napisac tej firmie windykacyjnej ze may swiadomosc przedawnienia sie obecnie wymaganej splaty tego dlugu.Bardzo prosze o pomoc

Iwona07 napisał:
Jak sie ustosunkowac do takiego pisma i ewentualnych dalszych wezwan lub ponaglen
Ignorować. W razie otrzymania nakazu zapłaty wnieść sprzeciw zgodnie z pouczeniem podnosząc w nim zarzut przedawnienia.

Hm ok a co jeśli firma Justitia wysłała pismo do przeczytania i tzn propozycja z ich strony rozłożenia tego długu na raty. TZW harmonogram do podpisania i zaakceptowanie jednocześnie chyba chodzi o to by to wypełnić podpisać danymi łącznie z peselem, i tym samym przyznać się do tego długu.Takie pismo przyszło mailem.Czy,to też zignorować?

Wszystko ignorowac bo jeszcze przez przypadek uznasz dlug i z przedawnienia nici.

Ok , czyli ignorować chcialam sie upewnić poniewaz na necie wyczytalam jeszcze cos takiego .Jak postępować w przypadku kiedy wierzyciel windykuje przedawniony dlug ? 1.Napisz pismo informujac wierzyciela, ze dlug jest przedawniony na mocy art.118 k.c i ze na mocy art.117 uchylasz się od jego splacania.Nalezy tez poinformować wierzyciela ze windykacja dlugu na drodze sadowej spowoduje podniesienie przez ciebie zarzutu przedawnienia dlugu z art.118 k.c .Ostrzez tez wierzyciela ze mozeon poniesc koszty postępowania sądowego i zastepstwa procesowego.To moze zniechęcić wierzyciela do dalszych roszczeń. 2.Sprzedaz dlugu do firmy windykacyjnej nie przerywa biegu przedawnienia.Czyli jezeli dlug jest przedawniony to mozesz zagrac na nosie zarowno wierzycielowi pierwotnemu jak i firmie windykacyjnej ktora kupila dlug.
3 . Czekaj na na sadowy nakaz zaplaty.Od dnia otrzymania nakazu masz 14 dni na wniesienie do sadu sprzeciwu od nakazu zaplaty.W sprzeciwie podnies zarzut przedawnienia z art 118 k.c., Sad zbada sprawe i jezeli dlug jest faktycznie przedawniony to oddali powodztwo wierzyciela.
4.Jezeli wierzyciel wszczal egzekucje dlugu mozna wnieść do sadu powodztwo przeciwegzekucyjne przeciw tytylowi wykonawczemu i podniesc wszystkie w/w zarzuty.
Więc pisać takie pismo czy nie pisac ?

Witam . Przepraszam że sie podepnę . Mam bardzo podobną sytuację tyle że sam wyniuchałem że w KRD wisi mi taki dług też z 2010 roku . Nikt się do mnie nie odzywał przez te lata bo zostałem eksmitowany z mieszkania właśnie w 2010 roku i od tamtego momentu nie miałem stałego zameldowania . Teraz chciałbym wycofać informację z KRD bo mnie to blokuje .
Zapewne samo pismo do wierzyciela o wycofaniu zgody na przetwarzanie danych nie wystarczy ? Trzeba pisać do sądu ? Proszę o pomoc co robić .

Powrót