I
Iwona07
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 41
Witam serdecznie tym razem chcialabym sie poradzic w innej sprawie poniewaz nie jestem pewna swojej wiedzy licze iz tutaj mi ktos podpowie co teraz w tej danej sytuacji powinnam zrobic.Sprawa wyglada nastepujaco ktos z mojej rodziny otrzymal pismo od firmy windykacyjnej Justitia w pismie bylo napisane ze jest zaleglosc na kwote...i podany byl numer sprawy nic wiecej oraz oczywiscie ze prosza o kontakt , nie bylo jednak nic napisane jaki to dlug i na skutek czego powstal itd, wiec poprosilam zeby ta osoba ktora dostala ten list byla to droga meilowa poprosila o wyjasnienie co to za dlug od kogo i kiedy powstal , bo przeciez tyle jest teraz naciagaczy sie zdarza..Firma Justitia napisala po kilku dniach tzn przyslala pismo ktore bylo wystawione ww wrzesniu 2012 roku, okazalo sie ze dlug powstal w wyniku nie oplacenia trzech kolejnych faktur za uslugi telekomunikacyjne w Firmie Polkomtel.Troche czytalam na necie ze takie dlugi mam na mysli nie zaplacone faktury za tel , przedawniaja sie po uplywie 3lat od mometu ich wymagalnosci czyli od momentu wystawienia ostatniej faktury do zaplaty , wszystkie faktury sa z 2010r, teraz mamy rok 2015 wiec te 3 lata dawno minely.Jak sie ustosunkowac do takiego pisma i ewentualnych dalszych wezwan lub ponaglen, jak napisac tej firmie windykacyjnej ze may swiadomosc przedawnienia sie obecnie wymaganej splaty tego dlugu.Bardzo prosze o pomoc