Przedawniony dług

• Autor wątku Autor wątku Karolia77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karolia77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. W 2014 roku wzięłam telefon w abonamencie w ***. Kilka rat spłaciłam, ale później wyszło jak wyszło i przestałam płacić. W 2015 roku wyprowadziłam się spod adresu który był na umowie. Kilka dni temu poszłam do *** zapytać co z moim długiem, aby go spłacić w razie jakby sprawę przejął już komornik. Pani poinformowała mnie, że dług został sprzedany do ***. Zadzwoniłam, aby się wszystkiego dowiedzieć, okazało się że oni już nie prowadzą tej prawy tylko przekazali to do innej firmy (nie pamiętam nazwy) Tam zaś Pani poinformowała mnie, że dług istnieje (lekko ponad 1000 zł), ale żaden komornik nie przejął tej pracy, oraz nie było nic w sądzie a oni działają tylko na cesji.
Co mam teraz dokładnie zrobić, do kogo napisać o przedawnienie długu?
Nie mam żadnej dokumentacji tej sprawy.
Proszę o porady.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ignorujesz ich i reagujesz dopiero jak dostaniesz cokolwiek z sądu. Wtedy wniesiesz dopiero zarzut przedawnienia o ile kiedykolwiek komus sie bedzie chcialo z tym isc do sądu.

Dla pewności - załóż sobie konto w e-sądzie i sprawdź czy czegoś nie było.

Założyłam konto i znalazłam tam jakieś pismo w którym jest napisane, że firma windykacyjna w 2016 roku umorzyła postępowanie (ale dług cały czas jest). Próbowałam dodzwonić się do E-Sądu, ale bez skutku.
Czy teraz czekać na rozwój sprawy i ewentualne pisma, czy jednak złożyć jakieś pismo do sądu o przedawnienie?

Założyłam konto i znalazłam tam jakieś pismo w którym jest napisane, że firma windykacyjna w 2016 roku umorzyła postępowanie (ale dług cały czas jest).
Jak nie potrafisz sprawdzić sama co jest w EPU, skorzystaj z pomocy prawnej w realu.
Mogło dojść do przerwania biegu przedawnienia.

Jeżeli na koncie masz jakieś informacje, że było wydane jakieś postanowie, to zapewne była sprawa, w związku z tym należy pobrać akta sprawy i zobaczyć co się działo w danej sprawie.

Powrót