Przedawniony mandad- komunikacja miejska

• Autor wątku Autor wątku wejwaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wejwaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Potrzebuję pomocy w napisaniu odwołania z racji przedawnionego roszczenia. Otrzymałam dwa pisma: pozew o zapłatę z dnia 13/07/17 z terminem wymagalności roszczenia 16/06/16 oraz nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z dnia 11/09/17r. wydany przez e-sąd.

I tutaj pytanie, czy mogę wysłać coś takiego (czy jest poprawne)

Na podstawie art. 77 ustawy z dnia 15 listopada 1984r. „Prawo przewozowe” składam sprzeciw od nakazu zapłaty wydanego przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny z dnia 11.09.2017r. doręczonego mi dnia 18.09.2017r., sygnatura akt xxx.
Wnoszę o oddalenie powództwa w całości.
Uzasadnienie:
Sąd rejonowy w Lublinie VI Wydział Cywilny, nakazem zapłaty z dnia 11.09.2017r. doręczonym mi 18/09/17,
sygnatura akt xxx nakazał mi zapłatę kwoty 262,00PLN z odsetkami ustawowymi od dnia 13.07.2017r.
oraz kwotę 90,30 PLN tytułem zwrotu kosztów procesu.
Zgodnie z art art. 77 ustawy z dnia 15 listopada 1984r. „Prawo przewozowe” roszczenie zostało przedawnione.

czy też koniecznym jest skorzystanie z formularzy na ms.gov

(tak, mam świadomość literówki w tytule)

Ostatnia edycja:
koniecznym jest skorzystanie z formularzy na ms.gov

wejwaa napisał:
z terminem wymagalności roszczenia 16/06/16
wejwaa napisał:
pozew o zapłatę z dnia 13/07/17
Cały problem w tym, że roszczenie raczej nie jest przedawnione.
Dla pewności dopytam, składałaś reklamację od opłaty dodatkowej ?

Ok, więc tutaj nasuwa się kolejne pytanie: Co musi być zawarte we wnioskach dowodowych i okolicznościach faktycznych? Dodam, że w liście dowodów z pozwu zawarte jest "lista niezapłaconych wezwań", a takowych nigdy nie otrzymałam.
I kolejne, co z żądaniem zwrotu kosztów procesu? Pole zostaje puste z racji, że wnoszenie sprzeciwu nie podlega opłacie?

Kanas napisał:
Cały problem w tym, że roszczenie raczej nie jest przedawnione.
Dla pewności dopytam, składałaś reklamację od opłaty dodatkowej ?

Według prawa przewozowego rok trwa przedawnienie. Nic nie składałam, nie wykazałam żadnej reakcji na otrzymany mandat.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
wejwaa napisał:
Według prawa przewozowego rok trwa przedawnienie.
Zgadza się. Jednak termin ten ulega zawieszeniu na okres 3 miesięcy co daje razem 15 miesięcy.
wejwaa napisał:
Nic nie składałam, nie wykazałam żadnej reakcji na otrzymany mandat.
To nie mandat, tak przy okazji. O ile wcześniej napisałem, że roszczenie raczej nie jest przedawnione, po powyższej odpowiedzi stwierdzam na 100%, iż nie uległo przedawnieniu. Przykro mi. Pisanie sprzeciwu nie ma sensu.

Kanas napisał:
Zgadza się. Jednak termin ten ulega zawieszeniu na okres 3 miesięcy co daje razem 15 miesięcy.

Mogłabym prosić o wytłumaczenie bądź jakąś podstawę prawną?

Ostatnia edycja:
wejwaa napisał:
Mogłabym prosić o wytłumaczenie bądź jakąś podstawę prawną?
Powołujesz się na art 77 Prawa przewozowego, przeczytaj go w całości, do tego art. 75
Taka mała wskazówka :)

Kanas napisał:
Powołujesz się na art 77 Prawa przewozowego, przeczytaj go w całości, do tego art. 75
Taka mała wskazówka :)

To akurat mi umknęło. Nie mniej dziękuję Ci bardzo za pomoc ;)

Kanas napisał:
To nie mandat, tak przy okazji. O ile wcześniej napisałem, że roszczenie raczej nie jest przedawnione, po powyższej odpowiedzi stwierdzam na 100%, iż nie uległo przedawnieniu. Przykro mi. Pisanie sprzeciwu nie ma sensu.

A mógłbyś mi napisać dlaczego? Ekstra 3 miesiące przedawnienia biegną tylko wtedy, gdy "była reklamacja" lub przewoźnik wysłał wezwania do zapłaty.

Wiemy, że @wejwaa nie składał reklamacji, ale nie wiemy, czy przewoźnik wysłał wezwanie do zapłaty (nie wiemy, co jest w dowodach - wezwanie+potwierdzenie wysłania poleconym)

rafmik napisał:
A mógłbyś mi napisać dlaczego?
Zapoznaj się dokładnie z przepisami o których mowa w poście #7.
rafmik napisał:
przewoźnik wysłał wezwania do zapłaty
Nic nie musiał wysyłać. Pytająca otrzymała opłatę dodatkową (wezwanie do zapłaty) podczas kontroli.

Kanas napisał:
O ile wcześniej napisałem, że roszczenie raczej nie jest przedawnione, po powyższej odpowiedzi stwierdzam na 100%, iż nie uległo przedawnieniu. Przykro mi. Pisanie sprzeciwu nie ma sensu.
Niech napisze. Nie ma nic do stracenia, poza 30 zł kosztów. A nuż powód się do tego nie ustosunkuje, więc byłby fakt przyznany. Zyska za to na czasie, jeśli musiałby kasę uzbierać.

Powrót