Przedkomornicze ponaglenie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Niconicompk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Niconicompk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Przedkomornicze ponaglenie do zapłaty - Brak biletu MPK Kraków

Dzień dobry,

mam problem, ponieważ przyszło do mnie pismo o ww. tytule ponieważ kiedyś jechałem bez biletu w MPK.

Na liście widnieje ID: 2013-10-19/xxx/xxx przez co wiem, że mandat jest z 2013 roku. Owe pismo zostało nadane 13.04.2023, a odebrałem je dopiero dzisiaj, ponieważ nie mieszkam w miejscu, do którego to pismo doszło.

W piśmie jest jeszcze napisane, że zostało ono nadane z prawomocnym nakazem zapłaty i mam czas do 28.04.2023 (dziś jest 26.04.2023), a po tej dacie nastapi zajęcie konta bankowego itd.

Czy istnieje jakakolwiek możliwość odwołania się od zapłaty? Jakies przedawnienie wchodzi w grę?

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Zapłacić chyba że bezpodstawne żądania np nie ty jechałeś a Twój brat bliźniak

Na piśmie widnieje sygnatura sprawy xxx/14/K co oznacza, że sprawa była w 2014 roku?

Czy w związku z tym najprawdopodobniej nic nie jest przedawnione?

Niconicompk napisał:

Czy tobie się wydaje, że przedawnienie oznacza anulowanie długu?
Bo takie odniosłem wrażenie:D
Dług "znika" dopiero jak go spłacisz - nawet jakby to trwało 100lat

To zależy czy wierzyciel przerwał bieg przedawnienia. Mógł je przerwać poprzez złożenie pozwu o zapłatę a następnie wnioskiem o nadanie klauzuli wykonalności tytułowi. O ile do tego doszło, to roszczenie nie jest przedawnione. Wszczęcie egzekucji spowoduje: kolejne przerwanie biegu przedawnienia, naliczenie dodatkowych kosztów do zapłaty (znacznych w stosunku do należności głównej - egzekwowanej).

Powrót