Przedkomornicze wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku owlback
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

owlback

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, dostałem z kancelarii prawnej wezwanie do zapłaty. Kiedyś jechałem na gape:ooo: bez biletu w pociągu, szczerze już dawno o tym zapomniałem i nawet bym nie wiedział bo wezwanie przyszło na adres pod którym nie mieszkam od lat (stary sąsiad znalazł kopertę, a skojarzył że pracuje w pobliżu i mi przyniósł bo stwierdził że może ważne). Oczywiście nie jest to list polecony, nie podpisałem odbioru ani nic takiego, mandat i wezwanie to 400zł rzecz jasna jechałem wtedy bez biletu i chcę uregulować swoje zaległości. Przedawnienia raczej nie ma bo mam wpisaną sygn. akt sądowych XX-xxx/09 że sąd wydał nakaz zapłaty z klauzulą wykonalności, to chyba z 2009 szczerze nie pamiętam . Moje pytanie to czy takie wezwanie jest prawnie wiążące? Nie chcę latać do komornika i się tłumaczyć, czy jak zrobię przelew to na tym się skończy sprawa? Pieniążki im wpłyną i będzie spokój? oczywiście tam jest że do któregoś marca, ten czas minął tydzień temu. Adres mam całkiem inny, więc nie wiem jak mam się kontaktować żeby mi jakiś wierzyciel nie latał po mieszkaniu. Nie mam zamiaru podawać im moich danych. Na wezwaniu mam napisane dane do przelewu na adres Przewozy regionalne i nr konta, oczywiście mam nadzieje że to nie jakieś lewe konto.

owlback napisał:
Moje pytanie to czy takie wezwanie jest prawnie wiążące?
Co masz na myśli ?
Ogólnie, nikt nic nie musiał Tobie wysyłać.
Co do reszty pytań, zadzwoń do Wierzyciela, kancelarii, zapytaj.

A jest to pierwsze pismo w sprawie?
O podobnych sprawach warto najpierw poczytać - jest sporo wątków dot. przedawnienia długów.
Działa także forumowa wyszukiwarka.

Nie mam pojęcia które to może być pismo, napisałem przecież że nie mieszkam pod adresem od lat i stary sąsiad mi przyniósł kopertę bo skojarzył że niedaleko pracuje. Co do przedawnienia to tak jak napisałem nie kwalifikuje się bo z tego wynika że jest to zasądzone.

I jeszcze taka sprawa, skoro podali mi sygnaturę akt gdzie mogę to sprawdzić? Nie mam pojęcia w jakim sądzie czy gdzie indziej sprawdzić czy sąd wydał nakaz zapłaty.

Powrót