Przedłużająca się napraw gwarancyjna i ignorowanie roszczeń zwrotu gotówki

• Autor wątku Autor wątku Radek0591
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Radek0591

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
2013-04-17 zakupiłem na raty w sklepie internetowym Morele.net sprzęt komputerowy w tym kartę graficzną kosztującą 1250zł. Na początku marca tego roku zauważyłem, że działa nieprawidłowo. Skontaktowałem się z ogólno światową pomocą techniczna producenta karty, który poradził odesłanie jej do serwisu (usterka była nietypowa, jeden wentylator nie zawsze działał).
Stworzyłem zgłoszenie w serwisie Morele.net (u nich nazywa się to standardowe zgłoszenie) z roszczeniem naprawy. Nie posiadałem karty gwarancyjnej (nie było jej w pudełku przy zakupie), sklep polecił wysłanie karty bezpośrednio do serwisu. 01.04 wysłałem zapytanie co z kartą, była nadal w serwisie (wg sklepu), 04.08 napisałem ponowne pytanie co dzieje się z kartą, nadal sklep nie wiedział. 04.09 ponownie, tym razem dostałem odpowiedź, że sklep wyśle ponaglenie do serwisu. 04.15 po braku odpowiedzi co z moją kartą wysłałem żądanie zwrotu gotówki, następnego dnia otrzymałem odpowiedź iż wysłano zapytanie do centrum dystrybucyjnego co dalej z moją reklamacją i czy otrzymam gotówkę czy kartę. Odpowiedź ze sklepu następnego dnia była treści:
"Witam serdecznie,

Jeszcze wczoraj otrzymałem odpowiedź, iż dziś towar zostanie dostarczony do nas. W związku z tym, jeszcze dziś powinien zostać do Pana odesłany. Jeżeli dziś się nie uda, to już na pewno w poniedziałek."
Ponieważ czekał bym kolejne 4 dni co najmniej aby karta do mnie dotarła, zażądałem zwrotu gotówki ponownie motywując tym, że musiałem zakupić nową, nie zostałem poinformowany o sposobie rozpatrzenia reklamacji i o jej przedłużeniu, a tym bardziej brak informacji o tym czy karta w ogóle została naprawiona.
W odpowiedzi otrzymałem, że wyślą mi nową, że przepraszają ale to jest "normalny" czas trwania diagnozy w serwisie.
Ponieważ nie mogłem sprawdzić tego czasu w karcie gwarancyjnej a rozumiem, że z tego tytułu karta została odesłana zapytałem międzynarodową pomoc techniczną i wg nich w ciągu 15 dni karta powinna zostać odesłana. Dlatego kolejny już raz zażądałem zwrotu gotówki mimo to karta została odesłana wieczorem 17.04.

Czy mam prawo żądać zwrotu gotówki skoro musiałem kupić inną ze względu na przedłużający się okres naprawy gwarancyjnej?
Czy mogę nie odebrać karty i nada domagać się zwrotu jej kosztów?

@edit
Zapomniałem dodać, że serwis polski znajduje się w W-wie a ja mieszkam 120km od niej w Płocku.

Ostatnia edycja:
Jeśli oddałeś towar do naprawy z tytułu gwarancji, to tak, pod warunkiem, że w karcie gwarancyjnej znajdują się takie zapisy.
Najczęściej jednak ich tam nie ma.

wittka napisał:
Jeśli oddałeś towar do naprawy z tytułu gwarancji, to tak, pod warunkiem, że w karcie gwarancyjnej znajdują się takie zapisy.
Najczęściej jednak ich tam nie ma.

Nie wiem co w niej jest bo nie miałem karty gwarancyjnej w pudełku. Dlatego też napisałem do pomocy technicznej producenta. Sklep poinformował mnie, że nie jest mi ona potrzebna bo wszelkie dowody zakupu przesyłają oni wraz z utworzeniem zgłoszenia serwisowego w punkcie.
Na pewno nie zgłosiłem towaru z tytułu niezgodności towaru z umową, bo do tego trzeba było wypełnić formularz.
Co w przypadku gdy karta nie jest już produkowana bo została zastąpiona nowszym modelem?

Zapytaj gwaranta lub poproś o przesłanie warunków gwarancji - będziesz wiedział, co w niej zawarto, i jakie masz z jej tytułu prawa.
Co w przypadku kiedy karta nie jest produkowana - gwarant może ją naprawić, może wymienić na jej odpowiednik z listy aktualnie oferowanych, może uznać iż jest nienaprawialna i przysługuje ci od sprzedawcy zwrot zapłaconej kwoty. Ale czy na pewno - bez karty gwarancyjnej tego nikt nie wie.

Ostatnia edycja:
Spróbuje się dowiedzieć o warunkach gwarancji do mojej karty.
Nie jetem laikiem, ale nie jestem ekspertem :P wg mnie to była błahostka związana z aktualizacją BIOS'u karty graficznej, a nowa karta znalazła się dopiero gdy zacząłem, żądać gotówki. Więc nasuwa się pytanie czy serwis nakazał wymianę karty czy sklep. Jak będę w domu to wstawię screeny z rozmowy ze sklepem.

@edit
Sprawdziłem też numer przewozowy paczki która ma dotrzeć moja karta (wysłana wczoraj 13:56) i okazuje się, że nr przewozowy paczki jest błędny...

Ostatnia edycja:
W karcie gwarancyjnej nie ma żadnych informacji (czas i sposób załatwienia naprawy - jest tylko informacja co podlega a co nie podlega gwarancji). Karta została wymieniona na nową w tym na nowszy model (ponieważ stary nie jest już produkowany). Nasuwa się tylko pytanie czemu znacznie tańszą niż zapłaciłem wtedy?
Obecnie karta graficzna którą otrzymałem kosztuje nie całe 900zł, a gdy kupowałem poprzednią zapłaciłem 1250zł.
Rozumiem, że teraz nie przysługuje mi już reklamacja z tytułu gwarancji (minęło 2 lata) tylko z tytułu rękojmi/niezgodności towaru z umową?

Ostatnia edycja:
Podaj dokładny model karty reklamowanej, producenta i na jaką kartę wymienili.
Kupiłeś kartę na działalność gospodarczą ?

Moja karta to był radeon hd 7950 wersja OC z chłodzeniem Vapor-x
a została mi wysłana r9 280 dual-x, w mojej karta po oc była szybkości 950Mhz a w tej jest 941Mhz, moja pobierała 200Wat a ta już 250Wat. Wybierając swoją za 1250zł kierowałem się wyższą półką cenową z mocnym chłodzeniem a dostałem średniaka za 830zł...
Karte kupowałem jako osoba fizyczna.

Jestem po konsultacji z rzecznikiem i mam wystosować do nich oficjalne pismo. Stwierdził on, że zgłoszenie przez system sklepu nie jest opisane jak zgłoszenie z tytułu gwarancji (gdyż nie posiadałem karty gwarancyjnej w zgłoszeniu pytałem czy mogę odesłać karte graficzną bez karty gwarancyjnej na podany adres zalecanego serwisu, a sklep nie ustosunkował się w terminie 14 dni ). Wraz z kartą graficzną (nową) nie otrzymałem dowodu zakupu ani nowej karty gwarancyjnej a sklep twierdzi, że od nowa biegnie mi czas w którym mogę zgłaszać niezgodność towaru z umową.

Radek0591 napisał:
...nie otrzymałem dowodu zakupu

kupowałeś coś, że domagasz się stosownego dokumentu, czy tylko była wymiana? Jak wymiana to dokument sprzedazy nie przysluguje.

Radek0591 napisał:
...ani nowej karty gwarancyjnej

Nie muszą dawać gwarancji - to świadczenie dobrowolne jest.

Radek0591 napisał:
a sklep twierdzi, że od nowa biegnie mi czas w którym mogę zgłaszać niezgodność towaru z umową.

Prawda.

Ostatnia edycja:
Skoro mogę zgłaszać niezgodność towaru to na jakiej podstawie jeżeli nie mam dowodu zakupu? -.-
Przecież na paragonie/fakturze widnieje nazwa (w systemie mają nr seryjny, kod kreskowy czy czym tam się posługują) POPRZEDNIEJ karty graficznej więc na jakiej podstawie miałbym ją zgłaszać skoro nie mam nowego dowodu zakupu (wymiany)?

Powrót