Przedłużenie gwarancji po reklamacji

• Autor wątku Autor wątku ACEspawn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ACEspawn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

W czerwcu 2014 roku zakupiłem słuchawki. Pojawiły się problemy techniczne i słuchawki były odsyłane 2 lub 3 razy, ponieważ kolejny sztuki miały tą samą wadę. Otrzymałem obecne słuchawki(ten sam model) i znowu wystąpił problem, napisałem maila do firmy aby podali adres gdzie mogę wysłać słuchawki w sprawie reklamacji.
Tu rodzi się moje pytanie - mam paragon pierwotnej transakcji ale czy jeżeli dostaję nowy produkt po reklamacji to gwarancja się odnawia("sprawne" dostałem w październiku 2014 bez nowego paragonu, więc 2 lata gwarancji mam od czerwca 2014 kiedy kupiłem pierwsze słuchawki czy od października 2014)? Czy jest to możliwe i czy jeżeli poproszę o nowy paragon z reklamacji to wtedy gwarancja będzie trwać znowu 2 lata?
Również czy w takich okolicznościach mogę prosić o zwrot pieniędzy - jest to irytująca sytuacja, ponieważ kolejny raz muszę wymieniać słuchawki przez tą samą wadę?

Bardzo dziękuję za pomoc.

ACEspawn napisał:
więc 2 lata gwarancji mam od czerwca 2014 kiedy kupiłem pierwsze słuchawki czy od października 2014)?
To nie jest gwarancja - to odpowedzialnosć sprzedawcy z tytułu niezgodnosci z umowa i obowiązuje pana od pazdziernika - przez kolejne dwa lata
Przepis prawny:
Art. 10. Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej
1. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie poniżej jednego roku.

Jeśli był już tyle razy wymieniany niech pan odstąpi od tej umowy...

Bardzo dziękuję za pomoc.

Wysłałem do sprzedawcy wiadomość, iż proszę o zwrot pieniędzy za produkt gdy wróci on z serwisu po sprawdzeniu czy są uszkodzone, ponieważ stanowi to bardzo dużą niedogodność gdyż kolejny raz i pewnie nie ostatni będę musiał je odsyłać do reklamacji. Dostałem odpowiedź:
Nie ma takiej możliwości - zwrot istnieje do 14 dni od zakupu słuchawek lub w przypadku reklamacji gdy sprzedający nie jest w stanie pozytywnie załatwić reklamacji jeśli a została uznana za zasadną - a takiej sytuacji nie ma.
Odpisałem, że zgodnie z prawem mogę zażądać zwrotu pieniędzy gdyż słuchawki były kilkukrotnie wymieniane i szanowna firma nie potrafi zapewnić mi warunków zawartych w umowie, czyli działających słuchawek.
Odpowiedź druga:
To nie ma znaczenia czy słuchawki wrócą z serwisu czy nie - termin 14 dni odnosi się do słuchawek otrzymanych po dokonaniu zakupu a nie po dokonaniu reklamacji. [...]również przy zwrocie produktu koszt przesyłki do sklepu pokrywa kupujący.

Sprzedawca nie chce dokonać zwrotu - wysłałem słuchawki w poniedziałek z kopią dowodu zakupu(paragonu) oraz opis usterki, pewnie jeszcze nie doszły. Również poinformowano mnie aby dokonać zwrotu lub wymiany na inny model(czego nie chcę) jest potrzebny oryginalny paragon, którego koszt przesyłki ponoszę ja - wiem, że reklamacja jest nieodpłatna i koszty z nią związane(wysyłka paczki do nich) ponosi sprzedawca ale za dosyłanie oryginalnego paragonu miałbym ja ponieść?

Ile jest w tym prawdy co otrzymałem w odpowiedzi? Czy muszę im wysłać oryginalny paragon czy to jest w ogóle konieczne albo jakoś elektronicznie mogę im wysłać dowód zakupu(jakiś dowód z konta bankowego?) aby otrzymać zwrot?

Czy istnieje coś co mogę zarobić aby MUSIELI mi dokonać zwrotu pieniędzy czy jest to "dobra wola" sprzedawcy? Jakie podstawy prawne do tego mam? Napisać wzór odstąpienia od umowy w e-mailu?

Ostatnia edycja:
Czy jest ktoś w stanie szybko pomóc?

Zbierz dokumenty i udaj się do Miejskiego Rzecznika Konsumentów.

Jeśli reklamujesz z tytułu gwarancji to mogą wymieniać 100 razy jeśli nie ma info w warunkach gwarancji, że po 3x zwrot pieniążków będzie.

W pudełku była chyba tylko instrukcja - pewnie jej nie wyjąłem i wysłałem razem z pudełkiem, więc jej nie posiadam aby sprawdzić. Ale załóżmy, że gwarancja nie zawiera po 3x zwrotu pieniążków.

Rzecznik będzie dopiero od poniedziałku, więc może ktoś wie czy jeżeli chcę zwrot pieniędzy lub zamiany na inny model(czego nie chcę) to muszę im wysłać oryginał paragonu? Jeżeli będą mi chcieli zwrócić pieniądze to koszty zwrotu towaru oraz koszt wysłania oryginału paragonu(jeżeli będę musiał) ja mam pokryć?
Czy takie prawo aby oddali mi za koszty mam tylko gdy następuje wymiana na nową sztukę lub przy naprawie?

Jeżeli jednak nie mogę zażądać zwrotu pieniędzy to jeżeli będę chciał droższy model to mogę prawnie dostać od nich obniżkę na ten model - słuchawki kupiłem za 269zł a jedyny model, który jest nawet dobry kosztuje 320zł. Czy tylko jeżeli sprzedawca się zgodzi?

Ostatnia edycja:
Powrót