przedłużenie gwarancji po wymianie sprzętu na nowy

• Autor wątku Autor wątku prusio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prusio

Użytkownik
Odpowiedzi
236
Witam. Mam następujący problem . Zakupiłem router wifi w sieci plus. Podczas obowiązywania umowy po około 1,5 roku oddałem go do naprawy i został on wymieniony na nowy na co mam dokumenty. Wtedy też pracownik salonu poinformował mnie że gwarancja zaczęła się od nowa z datą otrzymania nowego routera. Znowu po upływie ok 1,5 roku router się popsuł. W salonie powiedzieli że nie oddadzą go do naprawy bo gwarancja już nie obowiązuje gdyż była ważna tylko od daty zakupu a nie wymiany routera . Zaproponowali mi że odpłatnie mogą go wysłać do serwisu. Co mogę zrobić w takiej sytuacji . Powoływałem się u nich na art 581 kc ale to nic nie dało .Bardzo proszę o jakieś porady w tej sprawie.
Sprzęt zakupiony 23 04 2014 Wymiana na nowy 20 11 2015

Ostatnia edycja:
Sprawdź wszystkie terminy i złóż reklamację na piśmie, powołaj art. 581 kc i zażądaj naprawy w ramach gwarancji. Pamiętaj też, że sprzedawca odpowiada za sprzedany sprzęt przez 2 lata z tytułu rękojmi (art. 556 i nast. kc).

Nie wiem czy to ważne ale dodam że jak serwis wymienił sprzęt na nowy to nic nie odnotował w karcie gwarancyjnej tylko dał raport z naprawy że router został wymieniony na nowy . Czy taka sytuacja coś zmienia ? Bardzo dziękuję za odpowiedzi

Powrót