Przedłużenie najmu auta zastępczego

• Autor wątku Autor wątku pattsi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pattsi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
W dniu 4.09 doszło do kolizji, uderzyła we mnie kobieta, w stanie nietrzeźwym. Orzeczona szkoda całkowita, 10.10 wypłacone śmieszne odszkodowanie w kwocie 1400 zł (różnica pomiędzy wartością auta przed szkoda, i po). Naprawa 30.000. Kwestia dochodzenia i odwołania od decyzji o szkodzie jest w toku (podważyłem m.in. dwukrotnie zaniżona wycenę auta przed szkodą). Moje pytanie brzmi o możliwości przedłużenia najmu auta zastępczego, oczywiście nie na mój koszt?
W czwartek wysłałem pismo, w którym powołuję się na to, że auto jest niezbędne do codziennego funkcjonowania (przedszkole, zajęcia dodatkowe, moja praca) i że nie ma tu zastosowania możliwość korzystania z komunikacji. Czy ubezpieczyciel ustawowo każdy ma 7 dni od dnia wypłaty odszkodowania na zakończenie okresu pokrywania najmu auta zastępczego z oc sprawcy? W jakich okolicznościach może to trwać dłużej? Czy zmienia tu coś fakt, że prowadzę działalność i auto to moje narzędzie pracy? Co robić w sytuacji odmowy ubezpieczyciela? Serwis (pomimo, że zaprzyjaźniony) podziela stanowisko i przekazał informacje, że od poniedziałku 17.10 nie przysługuje nam już auto.
Co mogę/powinienem zrobić pojutrze, by dalej korzystać z obecnego, innego auta, jeżeli nie doczekam się odpowiedzi z PZU?

Ostatnia edycja:
Powrót