Przedłużenie obywatelstwa niemieckiego.

• Autor wątku Autor wątku Awek320
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Awek320

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, mam pewien problem. Chodzi o to, że mój ojciec miał obywatelstwo niemieckie (straciło ważność w 2013r). Byłem wpisany w jego papiery jako dziecko, więc myślę, ze automatycznie ja również mam niemieckie obywatelstwo tak ? Co mam zrobić, żeby samemu wyrobić sobie odpowiednie dokumenty potwierdzajace niemieckie obywatelstwo ?
Słyszałem, że mój ojciec musiałby przedłużyć swój niemiecki paszport, czy to prawda ? Mam 22 lata i chce na stałe wyjechać, dlatego proszę o możliwie szybkie odpowiedzi.

Twoj ojciec nic nie musi robic jak nie chce. Musisz zlozyc sam wniosek o potwierdzenie obywatelstwa dla siebie, zalaczajac kopie dokumentu ojca, do ktorego byles wpisany, i dostaniesz decyzje

Obywatelstwo straciło ważność???
Stracić ważność może dokument, nie obywatelstwo.

tutaj wiele osob ma problemy z rozroznianiem abstrakcyjnej kategorii prawnej jaka jest "obywatelstwo", a fizycznym papierkiem (zaswiadczenie/paszport), ktore moze miec date waznosci.
Nie zmienia to faktu, to wg poprzednich przepisow "zaswiadczenie o posiadaniu obywatelstwa niemieckiego" (Staatsangehörigkeitsausweis) mialo waznosc 10 lat, a obecne jest bezterminowe. Zeby dostac nowe bezterminowe zaswiadczenie, trzeba zlozyc nowy wniosek, ktory jest ponownie dokladnie weryfikowany. W ramach tej ponownej weryfikacji moze sie w niektorych przypadkach okazac (o czym informuje na swojej stronie internetowej wlasciwy urzadd niemiecki Bundesverwaltungsamt), ze pierwotny dokument wydano blednie, wtedy rzeczywiscie i obywatelstwo "traci waznosc" i to wstecznie, albo dokladniej mowiac, urzad stwierdza, ze to obywatelstwo nigdy nie istnialo

Więc i ja o tym: datę ważności może mieć dokument. Co zaś do weryfikacji, to jest to czynność, która może spowodować zmianę decyzji. Tak samo jak w przepisach działających w RP.

RWS-92
Pogodniak na rację teraz przepisy są inne i te terminowe Staatsangehorigkeitsausweis były wystawiane na mocy innych przepisów jak teraz. JEŻELI twój przodek od którego wywodzicie obywatelstwo miał volksliste w czasie wojny to istnieje możliwość ze dostaniesz odmowę przy składaniu wniosku na siebie wszystko zależy od tego jakie masz papiery.

Właśnie w tym problem ze nie wiem.. tata załatwiła to kilka lat temu(13). Byłem wtedy dzieckiem i nawet nie wiedziałem że wpisał mnie w paszport.

Jakie dokumenty musiałbym wziąść z sobą do ambasady? Czy w Gliwicach to zalatwie ? Z tego co wiem to on to zalatwial w Wrocławiu.

Nie lepiej wyrobić paszport i dowód ważne na 10 lat a jak wyjedziesz do Niemiec potem nikt nie będzie pytał o żółty Staat.....

Jemu nikt nie wyda paszportu bez wlasnego Staatsangehörigkeitsausweisu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
w Gliwicach nie ma konsulatu niemieckiego. W sprawach o obywatelstwo dla osob ze Slaska wlasciwy jest konsulat we Wroclawiu

Źle przeczytałem myślałem że on ma żółty staatsangehorigkeit razem ze swoim ojcem .... a faktycznie pisze że tylko był wpisany w paszport więc nie ma tematu trzeba składać wniosek od Nowa.

Witam. Identyczna sytuacja mam przedawniowny dokument Staatsangehorigkeitsausweis co muszę zrobić aby na nowo go odnowić? Prócz kopii dokumentu przedawnionego i co jeszcze? Chce aby był na mnie ( obecnie na tym przedawnionym jestem z ojcem wpisana za dziecka)

Powrót