przedłużenie renty rodzinnej osobie pracującej

• Autor wątku Autor wątku moskwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

moskwa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto mi pomoże. Czy ktoś wie jak odpowiednio umotywować wniosek o przedłużenie renty rodzinnej? Jestem na ostatnim roku studiów, kończę je w czerwcu 2010r., rentę mam przyznaną do grudnia 2009, 4 grudnia obchodzę 25 urodziny. Nie wiem czy przedłużą mi rentę, ponieważ pracuję. Słyszałam, że jeśli pracuję to nie ma szans na przedłużenie renty, a jedna pani w ZUSie powiedziała, że studentom studiów magisterskich uzupełniających, nie przedłużają renty. Z tego co wiem, to teraz większość kierunków studiów jest II-stopniowa. Czy jest jakiś zapis, że pracującym osobom nie przedłużą przyznawania renty? Będę ogromnie wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.

Zgodnie z przepisem art. 68 ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach z FUS rentę rodzinną przedłuża się osobie, która ukończyła 25 rok życia, jeżeli jest na ostatnim roku studiów w szkole wyższej do czasu jego zakończenia. Złóż wniosek powołując się na ten artykuł dołączając zaświadczenie z uczelni, że planowany termin ukończenia studiów jest na czerwiec 2010 i wtedy też kończy się ostatni rok akademicki.

Co prawda - wypłata renty rodzinnej uzależniona jest od wysokości otrzymywanego wynagrodzenia za pracę, ale nie oznacza to, że samo zatrudnienie na podstawie stosunku pracy powoduje utratę prawa do renty. Zależy to tylko od wysokości wynagrodzenia - zapytaj w ZUSie do jakiej kwoty wynagrodzenia za pracę nie traci się prawa do renty.

Dziękuję za odpowiedź. Dodam, że zarabiam 1600 brutto, rentę dostaję w kwocie coś ok. 600 zł. Wiem, że przedłużenie renty rodzinnej w tym wypadku ma charakter uznaniowy, no i nie wiem czy mi nie odrzucą wniosku, jeśli mam taki dochód.

za tego co się orientuje i co mówiła księgowa w mojej pracy to można zarabiać ok 1800zł brutto i renty Ci nie zabiorą.

Chodzi o to czy przedłużą do końca nauki.

Powrót