Przedłużenie stażu finansowanego ze środków EFS

• Autor wątku Autor wątku AnjulaC.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnjulaC.

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Odbywam właśnie 6-cio miesięczny staż w Nadleśnictwie finansowany ze środków unijnych EFS.
Staż kończy się z końcem lipca chce go przedłużyć ale wiem że mój UP nie posiada już środków z EFS.
Mam więc pytanie czy staż finansowany z EFS można przedłużyć ze środków krajowych pochodzących z Funduszu Pracy ?
I drugie pytanie czy w ogóle można przedłużyć staż finansowany ze środków EFS ?

Ostatnia edycja:
Oba pytania należy zadać swojemu PUP. Nie praktykuje się z reguły mieszania źródeł finansowania programu w jego trakcie, ale... ostatecznie sprawę rozstrzygnąć musi konkretny PUP.

Ostatnia edycja:
Ten program z EFS nazywa się Aktywizacja młodych ludzi pozostających bez pracy.
Ten program ma pewne obostrzenia w realizacji min. nie można się kształcić i być na szkoleniu aby z niego skorzystać, swojego pupu też zapytam jak przyjdzie czas ale może teraz ktoś coś podpowie.
Czy bycie na stażu może być uznane za szkolenie czy też kształcenie się albo nabywanie nowych umiejetności ?
Pytam bo z kolei moja koleżanka w innym pupie jest w odwrotnej sytułacji u niej ten program ma dopiero ruszyć a ona jest na stażu finansowanym z funduszu pracy i chce przedłużyć z tego programu staż finansowany dotychczas z funduszu pracy.
Czy może ?

Ostatnia edycja:
AnjulaC. napisał:
Ten program ma pewne obostrzenia w realizacji
Tak jak każdy taki projekt.
AnjulaC. napisał:
swojego pupu też zapytam jak przyjdzie czas ale może teraz ktoś coś podpowie.
Nie jest możliwe udzielenie rzetelnej i jednoznacznej odpowiedzi bez poznania celów szczegółowych projektu, jego aktualnego budżetu, poziomu realizacji wskaźników, a także możliwości finansowych Twojego PUP.
Projekt jest realizowany do 31.12.2015r., zatem ostatnia wypłata stypendium musi zostać zrealizowana w grudniu br. Biorąc pod uwagę, że stypendium wypłacane jest "z dołu" za miesiąc poprzedni, oznacza to, że staż zakończyć się może na koniec listopada 2015, aby w grudniu 2015, tj. przed zakończeniem projektu dokonano ostatniej wypłaty stypendium i zbadano efektywność zatrudnieniową w celu rozliczenia projektu.
Staż jest zorganizowany w ramach konkretnego projektu, zatem ja nie widzę możliwości finansowania go z innych środków zwłaszcza, że projekt musi zakończyć efektywnością zatrudnieniową, którą trzeba zbadać przed zakończeniem projektu.

Ostatnia edycja:
Rozumiem że szanse mam marne.
A koleżanka to chyba żadne bo ona chce przedłużyć staż finansowany z funduszu pracy środkami z tego programu i dodam że ona odbywa tak jak ja staż w urzędzie ale na takim stanowisku że nie ma możliwości jej późniejszego zatrudnienia a program ma mieć efektywność zatrudnieniową jakąś tam, pewnie dużą a poza tym aby mogła skorzystać z programu nie może chyba odbywać stażu tak jak wyżej pisałam.
Ja mam deklaracje zatrudnienia odbywam staż w urzędzie na stanowisku pomocniczym pomocnik księgowego.

AnjulaC. napisał:
A koleżanka to chyba żadne bo ona chce przedłużyć staż finansowany z funduszu pracy środkami z tego programu i dodam że ona odbywa tak jak ja staż w urzędzie ale na takim stanowisku że nie ma możliwości jej późniejszego zatrudnienia a program ma mieć efektywność zatrudnieniową jakąś tam(...)
Nie ma takiej możliwości, ponieważ nie jest uczestnikiem projektu, więc nie można wykorzystać dla niej środków współfinansowanych z UE w ramach tego konkretnego projektu. Niech sobie nawet odpuści składanie wniosku, bo to nie ma sensu.
AnjulaC. napisał:
Ja mam deklaracje zatrudnienia odbywam staż w urzędzie na stanowisku pomocniczym pomocnik księgowego.
Oby tylko urząd miał możliwość zatrudnienia także na stanowisku pomocniczym (bez konieczności przeprowadzania konkurencyjnego naboru). Niestety, z tymi deklaracjami jest różnie... jak jest daleko do zatrudnienia, to deklaracje składa się chętnie, a jak przychodzi co do czego, to nagle pojawiają się problemy. Ale mam nadzieję, że Twój organizator stażu organizując miejsce stażu zabezpieczył odpowiednio środki na zatrudnienie pracownika po stażu na stanowisku nieurzędniczym.

Co jak co ale urząd jak złożył taką deklarację to powinien słowa dotrzymać.
Urzędy mimo wszystko powinny cechować się jakimś tam zaufaniem i solidnością.
Takich deklaracji to niedotrzymują najpewniej prywatni przedsiębiorcy.

Jestem tego samego zdania i mam nadzieję, że tak właśnie będzie w tym przypadku. Trzymam kciuki.

Ostatnia edycja:
Jeżeli mogę w kwestii deklaracji zatrudnienia się wypowiedzieć to według mnie taki niesolidny pracodawca który coś obiecuje a wie że nie może albo nie chce dotrzymać powinien ponosić odpowiednią odpowiedzialność.
A więc osoba która składa deklarację zatrudnienia a wie że jej nie dotrzyma bo chce tylko skorzystac z darmowej pracy stażysty albo dotrzymać nie może bo wie że jej firma jest w słabej kondycji i nie stać jej na zatrudnienie kolejnego pracownika, albo tez rozmiar firmy jest tak mały że zyski z działalności firmy starczą tylko na skromne utrzymanie właściciela firmy i o zatrudnieniu kogokolwiek nie może być mowy, taka osoba powinna pup-owi zwracać pieniądze.
Na mocy odpowiednich przepisów umowy stażowej powinna być zobowiązana do zwrotu urzędowi pracy całego wypłaconego stażyście stypendium za wszystkie miesiące stażu plus koszt badań lekarskich i kosztów dojazdu stażysty jeżeli takie zostały poniesione przez pup.

Ostatnia edycja:
Merfinek napisał:
Na mocy odpowiednich przepisów umowy stażowej powinna być zobowiązana do zwrotu urzędowi pracy całego wypłaconego stażyście stypendium za wszystkie miesiące stażu plus koszt badań lekarskich i kosztów dojazdu stażysty jeżeli takie zostały poniesione przez pup.
Zapisy umowy stażowej muszą zgadzać się z zapisami aktów prawa o charakterze powszechnie obowiązującym. A na tą chwilę niestety, ani ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, ani rozporządzenie MPiPS z dnia 20 sierpnia 2009 r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych nie przewidują zwrotu środków przez organizatora stażu. Może kiedyś.
Dlatego też nie ma aktualnie podstaw, aby w umowie stażowej wprowadzić zapis dotyczący obowiązku zwrotu kosztów stażu przez organizatora, w przypadku niewywiązania się ze złożonej uprzednio deklaracji zatrudnienia.

Ostatnia edycja:
Powrót