przedłużenie urlopu macierzyńskiego?

• Autor wątku Autor wątku Malinka77a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malinka77a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Jestem mamą prawie półrocznej córeczki, obecnie już na urlopie wypoczynkowym. Niedawno natknęłam się na taki zapis (przesłany mi przez koleżankę, która twierdzi, że przedłużono jej urlop macierzyński).
Ja rozumiem, że każda mama ma prawo przedłużyć sobie urlop macierzyński o maksymalnie 6 tygodni??
Pytałam się o to mojej kadrowej - ona o niczym nie wie (twierdzi, że to chodzi o to stopniowe przedłużanie urlopu macierzyńskiego o dwa tygodnie w roku aż do 6vciu tygodni w 20014. Moim zdaniem ten ustęp mówi o zupełnie czym innym). Bardzo proszę o pomoc w interpretacji tej ustawy: (boldem zaznaczyłam interesujące mnie fragmenty):

Dziennik Ustaw z 2008 r. Nr 237 poz. 1654

USTAWA

z dnia 6 grudnia 2008 r.

o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw1)

(Dz. U. z dnia 31 grudnia 2008 r.)

Art. 1. W ustawie z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94, z późn. zm.2)) wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 180:
a) § 1 otrzymuje brzmienie:
"§ 1. Pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze:
1) 20 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie,
2) 31 tygodni w przypadku urodzenia dwojga dzieci przy jednym porodzie,
3) 33 tygodni w przypadku urodzenia trojga dzieci przy jednym porodzie,
4) 35 tygodni w przypadku urodzenia czworga dzieci przy jednym porodzie,
5) 37 tygodni w przypadku urodzenia pięciorga i więcej dzieci przy jednym porodzie.",
b) uchyla się § 2,
c) § 4 otrzymuje brzmienie:
"§ 4. Po porodzie przysługuje urlop macierzyński niewykorzystany przed porodem aż do wyczerpania okresu ustalonego w § 1.",
d) po § 6 dodaje się § 61-63 w brzmieniu:
"§ 61. Po wykorzystaniu przez pracownicę po porodzie urlopu macierzyńskiego w wymiarze 8 tygodni, pracownikowi-ojcu wychowującemu dziecko przysługuje prawo do części urlopu macierzyńskiego odpowiadającej okresowi, w którym pracownica uprawniona do urlopu wymaga opieki szpitalnej ze względu na stan zdrowia uniemożliwiający jej sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem.
§ 62. W przypadku, o którym mowa w § 61, urlop macierzyński pracownicy przerywa się na okres, w którym z takiego urlopu korzysta pracownik-ojciec wychowujący dziecko.
§ 63. Łączny wymiar urlopu macierzyńskiego w okolicznościach, o których mowa w § 61 i w § 62, nie może przekroczyć wymiaru określonego w § 1.";
2) po art. 182 dodaje się art. 1821-1823 w brzmieniu:
"Art. 1821. § 1. Pracownica ma prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze:
1) do 6 tygodni - w przypadku, o którym mowa w art. 180 § 1 pkt 1,

2) do 8 tygodni - w przypadkach, o których mowa w art. 180 § 1 pkt 2-5.
§ 2. Dodatkowy urlop macierzyński jest udzielany jednorazowo, w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego.
§ 3. Dodatkowego urlopu macierzyńskiego udziela się na pisemny wniosek pracownicy, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownicy.
§ 4. Pracownica uprawniona do dodatkowego urlopu macierzyńskiego może łączyć korzystanie z tego urlopu z wykonywaniem pracy u pracodawcy udzielającego urlopu w wymiarze nie wyższym niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy; w takim przypadku dodatkowego urlopu macierzyńskiego udziela się na pozostałą część dobowego wymiaru czasu pracy.
§ 5. W przypadku określonym w § 4 podjęcie pracy następuje na pisemny wniosek pracownicy, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem wykonywania pracy, w którym pracownica wskazuje wymiar czasu pracy oraz okres, przez który zamierza łączyć korzystanie z dodatkowego urlopu macierzyńskiego z wykonywaniem pracy; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownicy.
§ 6. Przepisy art. 47, art. 50 § 5, art. 57 § 2, art. 163 § 3, art. 165 pkt 4, art. 166 pkt 4, art. 177, art. 180 § 7, art. 1801 § 2 i art. 1831 § 1 stosuje się odpowiednio.

Z góry dziękuję za pomoc
Malinka

Art 12 cytowanej przez Ciebie ustawy potwierdza racje twojej kadrowej, chodzi o tzw. przepisy przejściowe, fakultatywny dodatkowy urlop macierzyński przysługuje od 2010 r i bedzie wzrastał stopniowo w latach 2010-11 - 2 tygodnie, w latach 2012-13 - 4 tygodnie, a w pełnym 6 tygodniowym wymiarze od 2014r.

To znalazłam w necie (szkoda, co???)
Od 1 stycznia 2010 r. pracownicy będą mieli prawo do dodatkowego (fakultatywnego) urlopu macierzyńskiego. Zgodnie z nowymi przepisami kodeksu pracy urlop ten będzie wynosił docelowo (w 2014 roku):

• do 6 tygodni - w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie,

• do 8 tygodni - w przypadkach urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie.

W 2010 r. i w 2011 r. w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie dodatkowy urlop macierzyński będzie wynosił do 2 tygodni, a w 2012 r. i 2013 r. - do 4 tygodni.

dalej czytamy:

Art. 12. 1. Pracownicy mają prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego i dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego począwszy od dnia 1 stycznia 2010 r.
2. Wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego i dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 1821 § 1 pkt 1 oraz art. 183 § 3 pkt 1 ustawy zmienianej w art. 1, wynosi:
1) w 2010 r. i 2011 r. - do 2 tygodni;
2) w 2012 r. i 2013 r. - do 4 tygodni.
3. Wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego i dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 1821 § 1 pkt 2 oraz art. 183 § 3 pkt 2 ustawy zmienianej w art. 1, wynosi:
1) w 2010 r. i 2011 r. - do 3 tygodni;
2) w 2012 r. i 2013 r. - do 6 tygodni.
4. Wymiar dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 183 § 3 pkt 3 ustawy zmienianej w art. 1, wynosi:
1) w 2010 r. i 2011 r. - 1 tydzień;
2) w 2012 r. i 2013 r. - do 2 tygodni.

0dnośnie dodatkowego urlopu macierzyńskiego, który wprowadza ustawa od stycznia 2010 będzie dotyczył kobiet, które sa na urlopie macierzyńskim z dniem 1 stycznia 2010 i tych, które urodzą w 2010 roku. A co z tymi, które np. maja macierzyński do 30 grudnia 2008??? Czy ich obejmą przepisy przejściowe???:-o Proszę o odpowiedź.

witam

a ja mam pytanie co do tego urlopu czy jeśli umowa o prace kończy się w trakcie ciąży a za urlop macierzyński pieniążki dostaje się z zus czy wtedy taki urlop też się należy i pisze się pismo do pracodawcy czy jak to wygląda ?

Jeśli umowa skończyła się w czasie ciąży , to Ty już nie masz ani pracodawcy ani urlopu macierzyńskiego. Masz tylko zasiłek macierzyński, do którego od nowego roku można "dodać" jeszcze te 2 tygodnie. Ponieważ nie są one obowiązkowe, to pewnie trzeba będzie o nie jakoś zawnioskować - do zusu, który zasiłek wypłaca. Na razie nie słyszałam żeby ZUS wymyślił już w tym zakresie jakąś procedurę - należałoby się dowiedzieć przynajmniej na tydzień przed końcem zwykłego okresu zasiłkowego.

http://www.przepisy.gofin.pl/5,39,30923,6.html

Ciekawe, te dodatkowe tygodnie to tylko prawo pracownicy, ale nie obowiązek. I chodzi o urlop macierzyński, czyli o przedłużenie opieki nad dzieckiem. ZUS "nie daje" urlopu macierzyńskiego.

czyli jak należało by mi się urlopy macierzyńskiego 20 tygodni to 20 tygodni daje mi zus zasiłku macierzyńskiego

a jak ja bym chciała te 2 tygodnie dodatkowe to należały by mi się 22 tygodnie to zus mi 22 tygodni zasiłku nie może dać ???

- bo nie mam do kogo napisać wniosku
- bo tamto to urlop a nie zasiłek i zamienić tego na zasiłek nie można ???

Czy ktoś czytał jednak ten link?
Nie? To napiszę:
"Zasiłek macierzyński przysługuje przez okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego lub okres dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego..."
plus do tego art. 30
ja nie widzę przepisu który by o te 2 tygodnie ograniczał okres zasiłku należnego po ustaniu zatrudnienia

to do kogo w takim razie pisać pismo że chce się skorzystać również z tych 2 tygodni ?

beatakor napisał:
0dnośnie dodatkowego urlopu macierzyńskiego, który wprowadza ustawa od stycznia 2010 będzie dotyczył kobiet, które sa na urlopie macierzyńskim z dniem 1 stycznia 2010 i tych, które urodzą w 2010 roku. A co z tymi, które np. maja macierzyński do 30 grudnia 2008??? Czy ich obejmą przepisy przejściowe???:-o Proszę o odpowiedź.

Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na pytanie????
Czy przepisy przejściowe obejmują osoby, które maja urlop macierzyński do 30 grudnia 2009 roku????, tzn. czy te 2 tygodnie dodatkowego urlopu macierzyńskiego mi się nalezy czy tez nie ???

No nie - skoro urlop macierzyński zakończysz 30 grudnia to się nie "łapiesz" na te dodatkowe 2 tygodnie...

Witam, a co jeżeli macierzyński kończy mi się 22 marca i płaci mi je ZUS?? Wiem, że mi przysługuje i muszę 2tyg przed końcem mojego macierzyńskiego napisać pismo z prośbą o przedłużenie. Do kogo adresować pismo? Do ZUS? Bo wszędzie piszą,że do pracodawcy... co wg mnie w moim przypadku jest nielogiczne :) Czy są jakieś wzory takich pism??
pozdr

Powrót