Przedłużenie urlopu macierzyńskiego

• Autor wątku Autor wątku gosc_magda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosc_magda

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam, prosze o informację czy zgodnie z nowelizacją Kodeksu pracy od 19 marca 2025 r., przeznaczonemu dla rodziców dzieci przedwcześnie urodzonych lub hospitalizowanych bedzie mi przysługiwać wydłużenie urlopu macierzyńskiego i o ile.
Urodziłam dziecko w 38 tyg ciąży. Waga dziecka 3500g. Wymiary prawidłowe. W drugiej dobie dziecko zostało przewiezione do szpitala specjalistycznego z podejrzeniem wady serca. Ze szpitala zostaliśmy wypisani w 8 dobie zycia.

Czy otrzymała Pani ze szpitala zaświadczenie o pobycie?

Sam wypis. Ale jeżeli bedzie potrzebne to wystąpię do szpitala z prośbą o wystawienie takiego zaświadczenia. Prawdopodobnie będę musiała poprosić o wystawienie zaświadczenia w obu szpitalach, w tym którym rodziłam i dziecko przebywało pierwsza dobę i z drugiego do ktorego zostało przetransportowane.

Szpital powinien wystawić zaświadczenie o pobycie dziecka w szpitalu po porodzie.

"Okres wydłużenia świadczenia rodzicielskiego przyznaje się na podstawie zaświadczenia wydanego przez szpital, w którym przebywało dziecko."

Wzór w załączniku poniżej:

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Oraculium napisał:
Szpital powinien wystawić zaświadczenie o pobycie dziecka w szpitalu po porodzie.

"Okres wydłużenia świadczenia rodzicielskiego przyznaje się na podstawie zaświadczenia wydanego przez szpital, w którym przebywało dziecko."

Wzór w załączniku poniżej:
Dziękuję za informację, natomiast nie jest to odp na moje pytanie. Dopytuję dlatego, zeby wiedziec czy jest w ogole sens występować o takie zaświadczenia. Dziecko urodzilo sie 21go w szpitalu X, 22go zostało przewiezione do szpitala Y i wypisane z niego 29go. W jednym szpitalu przebuwalo dobę, w drugim siedem , łącznie osiem dob od urodzenia ciągiem. Stąd moje pytanie. Czy zgodnie z przepisami bede mogła skorzystac z wydłużenia urlopu macierzyńskiego i jeśli tak, ile dni zostanie doliczone. Jeżeli " lapie sie" na możliwość wydłużenia zacznę załatwiać formalności.

3) po ukończeniu 37. tygodnia ciąży i jego pobytu w szpitalu, pod warunkiem że pobyt dziecka w szpitalu po porodzie będzie wynosił co najmniej 2 kolejne dni, przy czym pierwszy z tych dni będzie przypadał w okresie od 5. do 28. dnia po porodzie, okresy, o których mowa w ust. 3, ulegają wydłużeniu o tydzień za każdy tydzień pobytu dziecka w szpitalu w okresie od 5. dnia do upływu 8. tygodnia po porodzie.

"(dzień porodu nie jest wliczany do obliczenia wymiaru dodatkowego)"
"Zgodnie z art. 17c ust. 3d zdanie drugie ustawy, niepełny tydzień zaokrągla się w górę do pełnego tygodnia (...)"

Powrót