Przedmiot wylicytowany na Allegro nie w pełni sprawny technicznie

• Autor wątku Autor wątku Allegrowicz55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Allegrowicz55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Z Allegro korzystam już kilka lat i zdarzało mi się napotykać różne problemy, jednak za każdym razem udawało się dojść do porozumienia ze sprzedającym. Jednak nie tym razem.
Niecały tydzień temu wylicytowałem używany telefon za rozsądną cenę.. Postanawiając jednak zaoszczędzić pieniądze wygrałem licytację telefonu po którym niewidoczne miały być ślady użytkowania. Byłem przygotowany na tego rodzaju zużycie materiału.
Okazało się jednak, że faktycznie obudowa jest w bardzo dobrym stanie. Jednak wszystkie obrażenia zebrało szkło głównego obiektywu, na którym więcej niż połowa powierzchni to rysy. Telefon posiada też drugi obiektyw służący do poprawy ostrości zdjęć, pod szkło którego dostała się znaczna ilość kurzu.
W efekcie aparat nie jest w stanie złapać ostrości nawet w południe, gdy oświetlenie jest bardzo dobre. Zdjęcia wychodzą rozmazane i prześwietlone. Za telefon zapłaciłem ponad 1000zł i przed zakupem zapoznałem się z możliwościami tego aparatu i różnice między otrzymywanymi zdjęciami widoczne są na pierwszy rzut oka.
Oczywiście wymieniłem ze sprzedawcą kilkanaście wiadomości i na końcu zaproponowałem odesłanie telefonu, z powodu niesprawności technicznej. Sprzedający upiera się że wylicytowałem towar używany, a powstałe rysy i kurz nie wpływają na funkcjonowanie aparatu. Telefonu z powrotem nie przyjmie, gdyż nie jest sklepem z możliwością zwrotu, a pieniądze już wydał.
Pierwszy raz jestem ofiarą takiej aukcji, dlatego też nie wiem czy powinienem coś w tym kierunku robić, czy mam szanse coś wywalczyć.
Przepraszam jeżeli temat umieściłem w złym miejscu, lub niezbyt wyczerpująco coś opisałem.
Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Proponuję napisać do Allegro co w takiej sytuacji robić, ale z tego co wiem to mamy 10 dni na odesłanie przesyłki po jej dostarczeniu do naszego domu. Jeżeli opis aukcji nie zgadzał się z stanem produktu to wyjściem jest pójście na Policje.
Oszustwo jest przestępstwem uregulowane w art. 286 kodeksu karnego. Zgodnie z jego treścią, kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inna osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą:
1. wprowadzenia w błąd;
2. wyzyskania błędu;
3. niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania;
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 8 lat.
W przypadku o mniejszej wadze, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Złóż formalną reklamację z tytułu rękojmi - kc art.556 i następne. Jeśli zostanie odrzucona, to pozostanie pozew sądowy.

Jutro mija 7 dni od dnia zakończenia licytacji, więc będę mógł założyć spór na Allegro. Napisałem także wiadomość do Allegro powołując się na Program Ochrony Kupujących. Zobaczę co z tego wyniknie. O wszystkim powiadamiam sprzedawcę w nadziei na jakąkolwiek zmianę. Zobaczę co z tego wyniknie. Jeśli nie poskutkuje zastosuję się do Państwa rad.
Zagłębiłem się także w temat obiektywu. Okazuje się że wiele osób ma problem z szybko rysującym się szkłem, więc być może jest to wada fabryczna. Jednak nie zostałem o tym poinformowany.
W dalszym ciągu problemem jest także kurz, który może też świadczyć w ingerencję w sprzęt.
Pozdrawiam serdecznie

Powrót