Przedruk artykułów

• Autor wątku Autor wątku Tom:-)
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tom:-)

Witam wszystkich!
Trzymam w ręku miesięcznik "..." i nie ma w nim znaczku ?. Czy to oznacza, że treść mogę przedrukowywać ale NIE w sposób komercyjny - nie chcę czerpać z tego żadnych korzyści finansowych?

Taki znaczek nie ma znaczenia prawnego w naszym systemie prawnym. Nie trzeba spełniać żadnych formalności, aby utwor był pod ochroną.

Zaraz, zarz. To chcesz mi powiedzieć że taki teks mogę sobie przedrukować, bez żadnych komplikacji prawnych?

Nie. To znaczy, że aby utwór był pod ochrona autorskoprawną to nie potrzebny jest ten znaczek.

Aby mimo wszystko zaznaczyć, że jest zarejestrowany znak czy pod ochroną, jednak nie ma on mocy prawnej. Mówie o Polsce, bo np w USA jest inaczej z tego co wiem.

To że nie trzeba, nie znaczy ze nie mozna.

Widzę ze nie rozumiesz. Nie znaczek sprawia czy ochrona jest czy nie. Nie ma to wpływu na konsekwencje prawne, bo one są z mocy ustawy a nie z mocy znaczka. Jesli złamiesz ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych to możesz ponieśc konsekwencje i nie jest to uzależnione od znaczka, który był lub go nie było.

To co oznacza ten znaczek? Bo jakieś znaczenie musi mieć?
To ja jak głupi piszę do wydawnictw o przedruk a tu proszę. Co prawda w niektórych książkach piszę żeby kopiować itd to muszę mieć zgodę wydawnictwa i jest też znaczek.
Proszę Colder napisz mi co oznacza ten znaczek, bo coś musi. Przecież od tak sobie nie wstawili.

Jakbyś mieszkał w USA to by miał jakąs moc prawną, ale NIE w Polsce. Nie moja wina, ze dużo rzeczy na ślepu bierzemy pełnymi garśćmi zza oceanu.

Czyli nic nie znaczy w Polsce a w stanach ma moc prawną. Takie buty... Wielkie dzięki:-)
ale ja jestem GŁUUUUPI ale człowiek się uczy przez całe życie.
I to dlatego napisali, oprócz znaczku, że nie można kopiować no chyba że napiszą zgodę na piśmie :-)

Powrót