Przedruk, cytat, linking, czyli co wolno...

• Autor wątku Autor wątku Rubisz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
[Pytanie] Korzystanie z zasobu słów ze stron

Witam wszystkich forumowiczów i autora. W ramach inzynierki chcialbym wykorzystac slowa wystepujace na stronach internetowych, czy musze miec wtedy zgode kazdego autora? Nie moge znalezc w internecie odpowiedzi na to pytanie. pozdrawiam!

Tomasz

Nie rozumiem, tzn. jakie słowa? o przykład proszę.

Witam i dziekuje za odpowiedz,

Chodzi mi o nieuporządkowaną liste wyrazów, np. z tego postu chciałbym wykorzystać coś takiego:

dziekuje
za
chodzi
o
liste
wyrazow
np.
tego
coś
wykorzystać

itd.

Radzę jak najszybciej udać się do psychiatry.

@Janusz :tuptup:

Nie potrzebujesz zgody autora na takie wyszkorzystanie.

Panie Januszu, dobre :ok: Spodziewalem sie podobnej reakcji :-)

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz Panie Szymonie!

Czy ktoś mógłby mi pomóc w temacie:
wykorzystywanie danych/ofert firm do celów porównawczych na np. stronach internetowych. Czy przykładowo robiąc taką tabele porównawcza banków, prowizji, opłat, wykorzystując ich dane na stronie łąmię w jakimkolwiek sensie prawo? Czy mogę robić takie zestawienia, jak się do tego wszystkiego mają prawa autorskie? Bądź też zestawienia telefonów?

Bardzo prosiłabym o odzew w tej sprawie.

[cytat="teiko":3uki22w3]Czy mogę robić takie zestawienia[/cytat:3uki22w3]
Tak.

mam pytanie, czy moge na mojej stronie wklejac artykuly z innych stron, podajac ich zrodlo i autora? czy moze musze miec zgode autorow?

Ale czy cytat nie musi być uzasadniony? :what: Tak ni z gruszki, ni z pietruszki można cytować dłuższe fragmenty cudzych dzieł?

Tak jak jest napisane w ustawie: w zakresie uzsadnionym wyjaśnieniem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.

"...czyli co wolno"

"...czyli co wolno"
Z zainteresowaniem przeczytałam artykuł w Magazynie Internet.Jednakże pozwolę sobie zadać pytanie:Czy na stronach internetowych magazynów prowadzących,mimo wszystko działalność komercyjną,wolno wykorzystywać artykuły z czasopism (typu:architekt radzi,fotografie autora zamieszczone przy okazji jego wypowiedzi itp.) bez uzyskania zgody autora?
Pozdrawiam!

Cudzy artykuł można bez zgody jego autora wyłącznie cytować we fragmentach. Z cudzych zdjęć bez zgody ich autora w ogóle nie wolno korzystać.

Dzięki!Proszę jeszcze o radę :co zrobić w przypadku zamieszczenia na stronach internetowych pełnego tekstu z rysunkami (projekty przebudowy,modernizacji mieszkań-porady udzielane czytelnikom gazety), a także zdjęcia autora wypowiedzi pochodzącej z filmu dokumentalnego.We wszystkich przypadkach podane jest imię i nazwisko autora,a wszystko bez uzyskania jego zgody.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Powrót