Przedsądowe wezwanie do zapłaty - SKOK Stefczyka - Spadkobierca

• Autor wątku Autor wątku drakex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drakex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Szanownych Forumowiczów,

W 2011 r., w listopadzie zmarł mój dziadek, a ojciec mojej matki - Dudzik Zbigniew. W testamencie nie było żadnego zapisu dotyczącego przekazania mojej matce czegokolwiek, nie dostała więc nic.

Dziś, w dniu 20.08.2013 r. otrzymałem, cytuję 'przedsądowe wezwanie do zapłaty', w którym napisane jest:

W imieniu Spółdzielczej Kasy Oszczędnościowo-Kredytowej im. F. Stefczyka z siedzibą w Gdyni, wzywam Panią jako spadkobiercę ustawowego po zmarłym dłużniku Panu Dudzik Zbigniew do natychmiastowej zapłaty kwoty, która na dzień 23.08.2013 r. wynosi 4657,34 zł, tytułem zwrotu świadczenia wynikającego z udzielonej pożyczki na nazwisko 'Dudzik Zbigniew', o numerzem XX/XXXXX/2008 z dnia 15.10.2008 r.

Sęk w tym, że moja matka nie otrzymała z domu niczego, nie było w niej żadnej zmianki w testamencie, nie podpisała swoim imieniem, ani nazwiskiem jakiegokolwiek potwierdzenia otrzymania jakiejkolwiek pożyczki.

Jak w takim wypadku powinniśmy się zachować? Czy ktoś może coś poradzić?
Kwota jest dla nas 'zaporowa', więc przed wydzwanianiem, chciałbym poradzić się specjalistów. Cały spadek otrzymał brat mojej matki, a nie ona i tym samym on jest wg. mnie ustawowym spadkobiercą.

Pozdrawiam serdecznie,

Paweł Paprot

Jeśli przyjęła spadek po ojcu, przyjęła też długi.

Nie przyjęła niczego, spadek był w postaci prawa własności do domu, które otrzymał w testamencie syn zmarłego, czyli brat mojej matki. Nikt poza nim nie otrzymał spadku.

Tak czy siak. Napisz pismo, że spadkobiercą testamentowym jest...i wskaż adres. Skoki są agresywne i mają kłopoty z płynnością więc kontrolujcie korespondencję. A tak na marginesie to ich roszczenie wydaje się przedawnione...teoria - bez dokumentów.

korf napisał:
Tak czy siak. Napisz pismo, że spadkobiercą testamentowym jest...i wskaż adres. Skoki są agresywne i mają kłopoty z płynnością więc kontrolujcie korespondencję. A tak na marginesie to ich roszczenie wydaje się przedawnione...teoria - bez dokumentów.

A po co wskazywać :D
wystarczy odpisać, że nie jest spadkobiercą i nie odpowiada za długi.

Niech SKOK sam sobie szuka spadkobiercy

Tu masz poczytaj trochę na forum też pewnie było

Odpowiedzialność Za Długi Spadkowe, Małżonka, Rodziców, Męża, Rozliczenia Między Spadkobiercami, Odpowiedzialność Po Dziale Spadku

Powrót