Przedsądowe wezwanie do zapłaty - termin 3 dni

• Autor wątku Autor wątku ravbutcher
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ravbutcher

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
W listopadzie ub. roku otrzymałem przedsądowe wezwanie do zapłaty od firmy, która wykupiła mój dług (faktura z Play z marca 2016 - ok 600zł).
Wezwanie jest opatrzone datą 26.10.2016 r. z terminem płatności 29.10.2016 r. Obecnie otrzymałem pozew z sądu by uregulować zapłatę, data złożenia: 27.10.2016 r. List z październikowego wezwania otrzymałem w listopadzie, po czym kilka dni później uregulowałem (z oczywistych względów po terminie). Moje pytanie jest takie:
- czy można wyznaczyć 3 dniowy termin spłaty?
- czy w czasie wyznaczonego terminu można przekazać sprawę dalej zgodnie z tym jakbym nie dotrzymał terminu?
- gdzie mogę zgłosić (prócz zaskarżenia do owego sądu) taką metodę działania jako "wymuszenie" lub naciąganie na koszta? Gdyż podejrzewam, że dana kancelaria robi dokładnie taki sam "myk" z każdym pozwanym, a to wg mnie jest nadużyciem lub zmowom.

ravbutcher napisał:
czy można wyznaczyć 3 dniowy termin spłaty?
można,
ravbutcher napisał:
gdzie mogę zgłosić (prócz zaskarżenia do owego sądu) taką metodę działania jako "wymuszenie" lub naciąganie na koszta? Gdyż podejrzewam, że dana kancelaria robi dokładnie taki sam "myk" z każdym pozwanym, a to wg mnie jest nadużyciem lub zmowom.
tylko przed sądem,
ravbutcher napisał:
czy w czasie wyznaczonego terminu można przekazać sprawę dalej zgodnie z tym jakbym nie dotrzymał terminu?
zależy od widzimisię wierzyciela choć nie powinien tego czynić gdyż sam wyznaczył datę ostatecznej spłaty zadłużenia,

Powrót