Przedsądowne wezwanie do zapłaty - rozdzielność majątkowa

• Autor wątku Autor wątku adam1978pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam1978pl

Użytkownik
Odpowiedzi
94
Bardzo proszę o wskazówki jak przygotować i co ma zawierać przedsądowe wezwanie do zapłaty.

2 lata temu żona wyprowadziła się z naszego wspólnego mieszkania na który wspólnie zaciągnęliśmy kredyt hipoteczny. Po wyprowadzce żony sam z własnych środków spłacam kredyt oraz czynsz w spółdzielni mieszkaniowej (w spółdzielni mieszkaniowej jesteśmy oboje wpisani jako właściciele mieszkania). Po wyprowadzce żony złożyłem do Sądu wiosek o rozdzielność majątkowa którą otrzymałem (posiadam wyrok Sądu).

Czy przedsądowe wezwanie do zapłaty ma posiadać tylko treść że wzywam do uiszczenia zadłużenia w kwocie, czy ma również zawierać załączniki – wyrok Sądu, rozpiskę kwot z rozbiciem na miesiące ?

Co w przypadku gdy kwota nie zostanie uiszczona ? Czy należy założyć sprawę w e-Sądzie czy w Sądzie lokalnym ? Co z kosztami w przypadku złożenia sprawy do Sądu, kto je ponosi ?

Dziękuję za pomoc

Wszelkie koszty poniesie strona przegrana, ale powiem Ci szczerze: z roszczeniem regresowym sobie nie poradzisz. Raczej weź profesjonalnego pełnomocnika - radcę lub adwokata.

Mogę Ci oczywiście na forum pomóc i napisać za Ciebie pismo, albo podpowiedzieć jak je napisać, ale nikt z forum nie będzie z Tobą na rozprawie, a jeśli zadajesz takie pytania to jesteś w sprawie kompletnie zielony.

Szczególnie, że w efekcie wszystkie koszta poniesie strona przegrana, sprawę masz wygraną, także koszta adwokata/radcy.

Nie jestem zupełnie zielony - wiem jak powinna wyglądać "ścieżka"

- przedsądowe wezwanie do zapłaty
- założenie sprawy w Sądzie

Mam tylko kilka wątpliwości i dlatego pytam...

No właśnie nie wiesz. Przedsądowe wezwanie do zapłaty w tej konkretnej sytuacji jest kompletnie zbędne. Pozywasz od razu. Jak? Na formularzu jeśli poniżej 10 tys, a jak uważasz powyżej, byleby spełniało wymogi pisma procesowego, wnosisz do sądu właściwego miejscowo dla pozwanej.

Tak, ale takie przedsądowe wezwanie jest już straszakiem... może osoba się wystraszy to w przypadku postępowania sądowego ponosi również koszty sądowe.

Ale nikt Ci nie mówi, że masz nie wysyłać takiego jak chcesz - to Twoja sprawa, po prostu przed sądem nic taka czynność nie zmieni ani nie znaczy. Dlatego uważam to za zbędne, ale zbędne to nie to samo, co zabronione, więc jeśli masz ochotę to sobie takie napisz o treści jaka Ci pasuje.

Powrót