przedszkole de

• Autor wątku Autor wątku nikola2008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nikola2008

mam pytanie moze ktos powie jak to było u was.otoz moja corka idzie do przedszkola od sierpnia nie zna jezyka ja równiez maz cos tam potrafi sie dogadac ale pracuje od rana do wieczora jak u was wygladał ten poczatek jak wasze dziecko szło do przedszkola bez pojecia jezykowego jak dogadywałyscie sie w Paniami oraz one z waszym dzieckiem

Nie znam tego z przykladu przedszkola ale znam sytuacje gdzie dziecko szlo do pierwszej klasy. W tym przypadku dziecko zostalo rzucone na gleboka wode i siedzialo na lekcji samo bez znajomosci jezyka niemieckiego. Na poczatku tylko sie osluchiwalo. Byla mozliwosc przebywania rodzica z dzieckiem. Ale po rozmowach i doswiadczeniach nauczycieli rodzice doszli do wniosku ze bedzie lepiej jak dziecko bedzie samo poniewaz szybciej nauczy sie jezyka. Z dziecmi jest tak ze szybko sie ucza. Ta dziewczynka o ktorej mowie nauczyla sie mowic i rozumiec perfekt w przeciagu roku. Musze tez dodac ze pierwsze pol roku dla niej bylo bardzo trudne i ciezko to przezywala, poniewaz nie chciala chodzic do szkoly itd. ale my jej tluaczylismy na rozne sposoby i jakos sie przelamywala. I teraz napewno nie zaluje bo ma teraz bardzo duzo kolezanek na podworku. Wydaje mi sie ze to musi Pani osobiscie podjac decyzje i mniej wiecej wiedziec jak zareaguje Pani dziecko. Kazde podchodzi do tego indywidualnie. Jak bedzie problem z dzieckiem to moze Pani razem z nim uczeszczac. Wydaje mi sie ze nie moga tego zabronic ale jak mowie to jest indywidualna sprawa. A co do rodzicow to tez nie znali jezyka. Ja jestem wujkiem i znalem jezyk na tyle (tez nie za dobrze), ze nauczyciele kontaktowali sie ze mna. Wydaje mi sie ze pare razy wystarczy jak pojdzie Pani razem z dzieckiem.

Ostatnia edycja:
sorry, ale jak czytam hasla typu "dziecko X nauczylo sie jezyka w ciagu 1 roku perfekt", to mi rece opadaja.

To te dzieci ze 100% rodzin niemieckich, w ktorych od urodzenia do 6 roku zycia mowilo sie wylacznie po niemiecku, chyba wszystkie jakies debilowate sa, skoro dziecko zagraniczne potrafi sie nauczyc tego samego w ciagu 1 roku....:rolleyes:

To tylko rodzicom nieznajacym jezyka albo znajacym jezyk slabo sie tak wydaje.
Prawda jest taka, ze takie dziecko, jesli jest zdolne, nadrobi braki w slownictwie moze w 3-ciej /4-klasie, ale i do tego trzeba wiele staran.

Dzieci w tym wieku ucza sie bardzo szybko poprawnej wymowy , ale to wcale nie znaczy, ze mowia "perfekt" na poziomie dziecka z rodziny niemieckiej, ktore sie tu cale zycie wychowalo.

Moge powiedziec tylko tyle ze my polacy nie potrafimy mowic perfekcyjnie po polsku czy tez niemcy po niemiecku Chodzilo mi ze ta dziewczynka nauczyla sie jezyka na tyle w przeciagu roku ze nie miala zadnych problemow z niemieckim czy rozumiec czy mowic. Brala i bierze dalej udzial w przedstawieniach szkolnych itd itp. Perfekcyjnie to moze mowic sobie prof. Miodek. A jezeli chodzi o zasob slownictwa to uczymy sie czasami przez cale zycie.

Ostatnia edycja:
Powrót