przedszkole publiczne i niepubliczne razem?

• Autor wątku Autor wątku Daga7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daga7

Użytkownik
Odpowiedzi
102
witam,
zwracam się z nietypowym pytaniem. Mój syn chodzi do przedszkola prywatnego. Przedszkole mieści się w dużym budynku, znajdują się tam również inne lokale jak np apteka. Przedszkole ma własne wejście, parking, plac zabaw który w tym roku my rodzice remontowaliśmy. Teraz właściciele naszego przedszkola podpisali z gminą umowę na utworzenie przedszkola publicznego, będzie w tym samym budynku, ale oczywiście będzie miało osobne wejście, osobną szatnię itd. Problemem jest jednak to, że przed tamtym miejscem nie ma placu zabaw, ani miejsca by go zrobić i właściciele przedszkola oświadczyli nam (rodzicom dzieci przedszkola prywatnego - niepublicznego) że tamto przedszkole będzie korzystać z naszego placu zabaw. Uważamy to za skandal, po pierwsze dlatego, że nie po to inwestowaliśmy w ten plac, po drugie uważamy, że będzie to niekorzystne dla naszych dzieci, bo co innego gdy na jedną zabawkę przypada 3 dzieci, a co innego gdy na tą samą jedną huśtawkę przypada 12 osób, a po trzecie, w przedszkolu naszym jest 6-8 dzieci na 1 Panią, więc nie ma trudności z pilnowaniem, tam ma być 1 Pani na 30 dzieci w dodatku w różnym wieku, bo grupa będzie mieszana. Obawiamy się o bezpieczeństwo naszych pociech i właśnie dlatego powstaje pytanie, czy łączenie przedszkola publicznego z niepublicznym w ogóle jest zgodne z przepisami? Czy te dzieci nie powinny bawić się osobno choćby z uwagi na bezpieczeństwo wynikające z różnicy w ilości opiekunów przypadających na grupy? Bo jeszcze w lato gdy dobrze widać buzie dzieci rozróżnić je na pewno jest łatwiej, niżeli jesienią, zimą czy wiosną gdy 5 na 100 dzieci będzie miało bardzo podobne lub wręcz takie same kurtki czy czapki i nauczycielka z naszego prywatnego przedszkola mogłaby patrząc za niewłaściwym dzieckiem nie zauważyć czegoś istotnego dziejącego się naszym pociechom. Proszę dajcie znać, czy ze strony prawnej coś wskóramy. Z góry dziękuję.

Ostatnia edycja:
nie sądzę, żeby to było łączone. Ja przynajmniej nie słyszałam o takim przedszkolu.

Powrót